Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 102, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Дясноцентристката коалиция води на парламентарните избори в Италия

Дясноцентристката коалиция води на парламентарните избори в Италия

Дясноцентристката коалиция води на парламентарните избори в Италия

Нито една партия няма пълно мнозинство

Пред­варител­ните резул­тати, огласени вчера от италиан­с­кото вът­решно минис­тер­с­тво, показ­ват, че дяс­ноцен­т­рис­т­ката коалиция („Лига” и „Форца Италия”) печели около 37 на сто от гласовете на пар­ламен­тар­ните избори, Популис­т­кото движение “Пет звезди“ получава около 31 на сто от вота, а лявоцен­т­рис­т­ката коалиция остава назад с 23 на сто, предаде АП.

Тъй като нито една фор­мация не печели категорично мнозин­с­тво, досегаш­ните резул­тати пот­вър­ж­дават, че преговорите за със­тавяне на правител­с­тво, способно да спечели вот на доверие в пар­ламента, вероятно ще са продъл­жителни и нап­рег­нати.

Час­тич­ните резул­тати показ­ват, че край­нодяс­ната, антиимиг­ран­т­ска и еврос­кеп­тична пар­тия “Лига“ на Матео Сал­вини изп­реварва дяс­ноцен­т­рис­т­ката пар­тия “Форца Италия“ на екс­п­ремиера Сил­вио Бер­лус­кони. “Лигата“ печели около 18 пна сто от гласовете, а “Форца Италия“ — по-малко от 14 на сто.

Резул­татите пот­вър­ж­дават поражението на двете основни политически сили, доминирали в италиан­с­ката политика, “Форца Италия“ и лявоцен­т­рис­тите.

Матео Сал­вини, лидерът на Лигата, е основен играч в дяс­ната коалиция на Сил­вио Бер­лус­кони, пише ДПА. След като оглави пар­тията през 2013 г., 44-годишният политик, който е роден в Милано, я тран­с­фор­мира. Пър­воначално същес­т­вувала като сепаратис­тко движение за отделяне на богатата Северна Италия, Лигата премахна думата “Северна“ от името си, за да придобие популяр­ност на национално рав­нище. Сал­вини въз­п­рие националис­тически, еврос­кеп­тични и антиг­лобалис­тки позиции и посочва американ­с­кия президент Доналд Тръмп, унгар­с­кия премиер Вик­тор Орбан, рус­кия президент Владимир Путин и водач­ката на френ­с­ката крайна дес­ница Марин Льо Пен като примери за под­ражание. Вдъх­новен от Тръмп, Сал­вини въз­п­рие лозунга “Италия на първо място“.

България

Икономика

Спорт

Гриша Ганчев: Стадионът беше разменна монета, но предишните управници ми намазаха ските

Гриша Ганчев: Стадионът беше разменна монета, но предишните управници ми намазаха ските

Без модерна база клубът е обречен , твърди собственикът на ЦСКА

От ЦСКА пуб­ликуваха пъл­ното видео със соб­с­т­веника на клуба Гриша Ган­чев, койт…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Eдва 10% от нивите ни са с наши сортове жито

Eдва 10% от нивите ни са с наши сортове жито

В съседни страни на Бъл­гария от земедел­ците се изис­ква задъл­жителен процент от засяването да е с „родни семена“, казва доц. Галин Геор­гиев

Зе…

Прочети още:

Loading...