Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 146, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Сръбският президент нарече Косово “терористична и бандитска” държава

Сръбският президент нарече Косово “терористична и бандитска” държава

Сръбският президент нарече Косово “терористична и бандитска” държава

В Митровица арестуват, бият и после пускат висш служител на Белград

Сръб­с­кият президент Алек­сан­дър Вучич нарече Косово “терорис­тична и бан­дит­ска“ дър­жава, под­к­репяна от западни сили, и в същото време я обвини в “брутална провокация“ заради задър­жането в Косов­ска Мит­ровица на висш сръб­ски пред­с­тавител, съобщи АП.

В остро изяв­ление, предавано на живо по сръб­ски медии, Вучич каза, че случилото се няма да остане ненаказано, но не се оттегля от водените с пос­ред­ничес­т­вото на ЕС преговори за нор­мализиране на отношенията с Косово.

Вучич обяви, че ще бъде нап­равено всичко за запаз­ване на мира, но Сър­бия няма да поз­воли на никого да излага на риск сигур­ността на ней­ните граж­дани. Арес­тът на Марко Джурич в Косово е “брутална провокация, без­с­рамен прес­тъпен акт“, каза сръб­с­кият лидер. Джурич е дирек­тор на сръб­с­ката правител­с­т­вена служба за Косово.

Всички, учас­т­вали в задър­жането в Косов­ска Мит­ровица на дирек­тора на сръб­с­ката служба Марко Джурич, ще бъдат изп­равени пред съда, заяви още Вучич след свиканото заради случая заседание на Съвета за национална сигур­ност в Бел­г­рад.

Джурич бе задър­жан в понедел­ник в Косов­ска Мит­ровица, влизайки незаконно в Косово. Джурич е бил бит по време на ареста си и после е бил прег­ледан в сръб­ска бол­ница.

Мес­тни служители казаха, че полицията в Косово е изпол­з­вала зашеметяващи гранати и съл­зот­ворен газ, за да раз­п­ръсне протес­тиращите в Косов­ска Мит­ровица и да арес­тува Джурич. По-късно той бе освободен и отведен от полицията до границата със Сър­бия.

Косово обяви независимост от Сър­бия през 2008 г., но Бел­г­рад не приз­нава отцеп­ването на бив­шата си област и се опитва да запази влиянието си в север­ната част на Косово, където живее по-голямата част от косов­с­ките сърби.

Сръб­с­ките официални пред­с­тавители са длъжни да искат раз­решение от косов­с­ките власти преди всяко посещение.

Икономика

Култура

Климент Атанасов представя “Брегове“

Климент Атанасов представя “Брегове“ - поредната си колекционерска изложба

Отк­риването е на 28 юли 2021 г. в БХГ “Петко Зад­гор­ски“. С изложба…

Прочети още:

Loading...

Спорт

200 000 лева премия за „сребърната“ Антоанета Костадинова

Олим­пийс­ката вицешам­пионка Антоанета Кос­тадинова ще получи 200 000 лева за второто си място, спечелен в стрел­бата с въз­душен пис­толет от 10

Прочети още:

Loading...

Земеделие