Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 57, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Полша отбеляза осмата годишнина от смъртта на президента Качински

Полша отбеляза осмата годишнина от смъртта на президента Качински

Полша отбеляза осмата годишнина от смъртта на президента Качински

Полша отбеляза 8-ата годиш­нина от самолет­ната катас­т­рофа в Русия, при която загинаха президен­тът Лех Качин­ски, пър­вата дама и много политически и военни лидери — най-голямата трагедия в историята на страната от десетилетия, съобщи АП.

Пред­седателят на управ­ляващата пар­тия Ярос­лав Качин­ски, който е брат близ­нак на покой­ния дър­жавен глава, отдаде почит на 96-те жер­тви по време на траурна церемония, започ­нала в 8.41 ч. — точ­ното време на катас­т­рофата на 10 април 2010 г. край летището на рус­кия град Смоленск.

Имената на жер­т­вите бяха прочетени на емоционал­ната церемония пред президен­т­с­кия дворец във Вар­шава.

Други церемонии по същия повод включ­ваха отк­риване на внушителен каменен памет­ник на загиналите на цен­т­рал­ния площад “Юзеф Пил­суд­ски“ във Вар­шава.

В Краков хората, които искаха да отдадат почит на загиналите, се стичаха пред крал­с­кия замък “Вавел”, където са пог­ребани президен­тът Качин­ски и съп­ругата му Мария.

На много места в Полша имаше и минута мъл­чание.

На 10 април 2010 г. официална пол­ска делегация начело с президента Лех Качин­ски лети с правител­с­т­вения самолет Ту-154М за Катин.

В условията на лоша видимост и липса на визуален кон­такт със земята пилотите решават да кац­нат. Няколко метра не дос­тигат на машината, за да се приземи на пис­тата на летище Смоленск-Северни.

Самолетът се удря в дър­вета, а после — и в земята. При катас­т­рофата загиват всички на борда.

Икономика

МФ: България е изправена пред фалит

МФ: България е изправена пред фалит

Има риск за фик­сирания курс лев-евро и зам­разявана на доходите,алармира минис­търа на финан­сите Росица Велкова-Желева Бъл­гария е зап­лашена от…

Прочети още:

Loading...

Култура

Поетът Недялко Йорданов за живота и неизбежното в него

Скъпи приятели, с риск отново някои от вас да ме упрек­нат, че често мисля и пиша за смъртта, ви споделям това стихот­ворение. То е прос­тичко …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Световното клубно първенство с 32 тима от 2025 година

ФИФА обяви официално квалификацион­ните критерии за новото световно клубно пър­вен­с­тво с 32 отбора от 2025 година, когато Реал (Мад­рид) и Челс…

Прочети още:

Loading...

Земеделие