Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 23, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Мадрид обеща на каталунците референдум за по-голяма автономия

Мадрид обеща на каталунците референдум за по-голяма автономия

Испан­с­кият премиер Педро Сан­чес обеща вчера на каталун­ците референ­дум за нов статут на Каталуния с по-голяма автономия, но за пореден път отх­върли въз­мож­ността за вот за независимост, предаде АФП.

В интервю за испан­ско радио Сан­чес отбеляза, че референ­думът ще е плод на диалог между него и каталун­с­кия лидер Ким Тора. Въп­реки това испан­с­кият премиер под­черта, че това ще бъде “референ­дум за автономия, но не за самооп­ределяне“ и не каза кога ще бъде проведено гласуването. Каталун­с­ките сепаратисти искат референ­дум за самооп­ределяне, което Сан­чес отх­върли категорично.

“Процесът по пос­тигането на независимост е необ­ратим. Правото на Каталуния на самооп­ределяне не може да бъде пос­тавяно под въп­рос“, заяви каталун­с­кият премиер Ким Тора . Каталун­ците вече гласуваха през 2006 г. на референ­дум за определяне на статута на провин­цията. 73 % от тях тогава изразиха под­к­репата си Каталуния да се пол­зва с широка автономия и с правото да се нарича “нация“. Впос­лед­с­т­вие обаче резул­татите от референ­дума бяха отменени от испан­с­кия кон­с­титуционен съд, което даде тласък на движението за независимост.

Каталуния обяви независимост на 27 октом­ври м. г. след организиран от мес­т­ните власти референ­дум въп­реки лип­сата на раз­решение от Мад­рид. Испания вед­нага пос­тави провин­цията под специален кон­т­рол, а каталун­с­ките ръководители бяха отс­т­ранени от длъж­ност.

България

Възпоменание Една година без Георги Стоянов Христво

Инж. Технолог доктор по историческите науки

19392022

Той беше човек със силно чув­с­тво за общес­т­вен дълг, поч­тен­ност, широка кул­тура, жажда за…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Земеделие