Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 239, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Тръмп обяви победа над „Ислямска държава”, изтегля войските на САЩ от Сирия

Тръмп обяви победа над „Ислямска държава”, изтегля войските на САЩ от Сирия

Тръмп обяви победа над „Ислямска държава”, изтегля войските на САЩ от Сирия

“Ню Йорк таймс“: Президентът пренебрегна мнението на генералите и на цивилните си съветници

Белият дом раз­п­рос­т­рани видеооб­ръщение, в което президен­тът Доналд Тръмп обяс­нява неочак­ваното си решение да изтегли войс­ките на САЩ от Сирия, предаде АП. “Ние спечелихме срещу ИДИЛ“. “Време е нашите военни да се вър­нат у дома“, заявява Тръмп.

В сряда официални американ­ски пред­с­тавители съоб­щиха, че Тръмп ще изтегли от Сирия всич­ките 2000 американ­ски вой­ници, намиращи се там. Това предиз­вика тревога и въз­мущение сред репуб­ликан­с­ките законодатели. Служители казаха, че ръководители на минис­тер­с­т­вото на отб­раната и военни коман­дири до пос­лед­ния момент са се опит­вали да разубедят президента да взима това решение. Изненад­ващото обявяване на победа над ИДИЛ е в противоречие и с оцен­ките на соб­с­т­вените му екс­перти за положението в Сирия. В обръщението си Тръмп посочва колко тежко е да пишеш писма и да се обаж­даш на близ­ките на загиналите в битка. “Сега те всички се връщат, незабавно се връщат“, заявява той.

Висш правител­с­т­вен служител заяви пред репор­тери, че решението за изтег­ляне на американ­с­ките военни се базира на убеж­дението на Тръмп, че американ­с­ките вой­ници в Сирия нямат други задачи, освен да се бият с ИД, която сега държи около 1 процент от територията, която владееше, когато бе най-силна. Видни американ­ски сенатори реагираха с недовол­с­тво на новината. Сенатор Марко Рубио от Флорида каза, че изтег­лянето ще е “голяма грешка“ и че кюр­д­с­ките бойци ще прес­танат да се бият срещу ИД, когато им се наложи да се изп­равят срещу тур­ски войски, преминали границата със Сирия. Това е лоша идея, на прак­тика тя помага на ИДИЛ, заяви Рубио и предуп­реди, че изтег­лянето на САЩ може да предиз­вика по-широк кон­ф­ликт в региона. Само преди няколко дни специал­ният пратеник на САЩ в анти­джихадис­т­ката коалиция Брет Мак­гърк каза, че американ­с­ките войски ще останат в Сирия, дори след като ИДИЛ бъде изгонен от бас­тионите си.

Президен­тът на САЩ Доналд Тръмп нареди изтег­лянето на 2000 американ­ски воен­нос­лужещи от Сирия, като по този начин сложи неочак­ван край на една военна кам­пания, в рам­ките на която “Ислям­ска дър­жава“ (ИД) бе като цяло победена. По този начин обаче Тръмп оставя една стратегически ключова страна в ръцете на Русия и Иран, пише вес­т­ник “Ню Йорк таймс“. Тръмп игнорира мнението на генералите си и на цивил­ните си съвет­ници и реализира често изразяваното си желание да върне у дома американ­с­ките сили, като ги изтегли от един сложен чуж­дес­т­ранен кон­ф­ликт, посочва изданието.

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Сестри Стоеви на полуфиналите във финалния турнир на световните серии

Сестри Стоеви на полуфиналите във финалния турнир на световните серии

Сес­т­рите Стефани и Габ­риела Стоеви намериха място в полуфиналите на финал­ния тур­нир на Светов­ните серии по бад­мин­тон в Бали (Индонезия) с на…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

5% по-високи заплати за чиновниците догодина

5% по-високи заплати за чиновниците догодина

Инфлацията притеснява всички, но не е чак толкова висока, обави служебният финансов министър Валери Белчев

Въп­реки че все още е рано за оконч…

Прочети още:

Loading...