Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт22092020

Брой 181, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65286 BGN1 GBP = 2.14178 BGN1 CHF = 1.81499 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Правителството в Делхи предпрема стъпки към отмяна на статута на Джаму и Кашмир

Правителството в Делхи предпрема стъпки към отмяна на статута на Джаму и Кашмир

Правителството в Делхи предпрема стъпки към отмяна на статута на Джаму и Кашмир

След оттеглянето на британските колонизатори областта е разделена между Индия и Пакистан

Правител­с­т­вото на Индия обяви днес, че въз­намерява да отмени кон­с­титуцион­ния статут на индийски Каш­мир и да извърши струк­турни промени в територията, предадоха АП и ДПА.

Индийс­кият вът­решен минис­тър Амит Шах пред­с­тави пред гор­ната камара на пар­ламента — Съвета на щатите — съот­вет­ните законоп­роекти и каза, че щатът Джаму и Каш­мир ще бъде реор­ганизиран или струк­туриран.

Това изяв­ление предиз­вика протес­тите на депутати.

Специал­ният статут на щата Джаму и Каш­мир се определя от член 370 от кон­с­титуцията на Индия. Според него щатът има право на своя кон­с­титуция, флаг и автономия по всички въп­роси освен вън­ш­ната политика, отб­раната и комуникациите.

Член 370 освен това заб­ранява на индийци извън щата да се засел­ват за пос­тоянно в него, да купуват земя, да заемат дър­жавни пос­тове и да получават стипен­дии за образование.

Този кон­с­титуционен текст е базата, на която Каш­мир, бивше британ­ско владение, се присъединява към Индия.

Пред Съвета на щатите вът­реш­ният минис­тър Амит Шах каза още, че този специален статут ще бъде отменен, а освен това щатът ще бъде раз­делен на 2 — Джаму и Каш­мир, който ще има право на свое законодателно съб­рание, и Ладах, който ще бъде на пряко управ­ление от Делхи.

След оттег­лянето на британ­с­ките колонизатори от азиат­с­кия суб­кон­тинент областта Каш­мир е раз­делена между Индия и Пакис­тан. Двата дър­жави претен­дират за суверенитета на територията и са водили няколко войни за нея.

Управ­ляващата сега в Индия хин­дуис­тка националис­тическа пар­тия “Бхаратия джаната“ (Индийска народна пар­тия) от десетилетия се обявява против специал­ния статут на Джаму и Каш­мир и включва в предиз­бор­ните си манифести обещания да го отмени.

България

Икономика

Култура

Почина леген­дарен барабанист

Бив­шият барабанист на британ­с­ката рок­г­рупа “Юрая Хийп“ Лий Кър­с­лейк почина вчера на 74 години, предаде ТАСС, като цитира музикал­ното издание…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

По стъпките на Алпийската коза в Сакар планина

По стъп­ките на Алпийс­ката коза в Сакар планина

Няма как на бъл­гар­с­кия пазар да се издър­жаш с такава ниска изкупна цена на яреш­кото месо и козето мляко, категоричен е д-р Бранимир Синапов

Д…

Прочети още:

Loading...