Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт22092020

Брой 182, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65286 BGN1 GBP = 2.14178 BGN1 CHF = 1.81499 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Хиляди присъстваха на погребението на загиналите петима руски инженери

Хиляди присъстваха на погребението на загиналите петима руски инженери

Хиляди присъстваха на погребението на загиналите петима руски инженери

Тези хора бяха “истински герои“, заяви директорът на “Росатом“

Хиляди хора присъс­т­ваха на пог­ребенията на петима руски ядрени инженери, загинали при екс­п­лозия по време на изп­роб­ване на нов ракетен двигател, предаде ТАСС.

Загиналите миналия чет­вър­тък инженери бяха пог­ребани в град Саров, където се намира основ­ният руски цен­тър за изс­лед­ване на ядрените оръжия и където те са работили.

Дирек­торът на рус­ката аген­ция за атомна енер­гия “Росатом“ Алек­сей Лихачов нарече жер­т­вите “истин­ски герои“ и “гор­дост за нашата страна“.

“Работата ни по раз­работ­ването на нови оръжия, която със сигур­ност ще бъде завър­шена, ще е най-добрият начин да им се отдаде почит“, каза Лихачов на пог­ребението.

Рус­ката ядрена аген­ция увери, чес­т­вайки паметта на петимата си загинали служители, че иска “да продължи работата по новите видове оръжия, която във всеки случай ще бъде продъл­жена док­рай“.

“Ние ще изпъл­ним задъл­женията, поверени ни от родината и ней­ната сигур­ност ще бъде напълно гаран­тирана“, заяви Лихачов.

“Росатом“ съобщи, че екс­п­лозията е станала, докато инженерите са изп­роб­вали ядрен източ­ник на енер­гия за ракетен двигател.

Вячес­лав Соловьов от инс­титута в зак­рития град Саров не посочи върху какво точно са работили ядрените екс­перти, но добави, че инс­титутът раз­работва ядрени енер­гийни източ­ници, които могат да служат както за граж­дан­ски, така и за военни цели.

Дирек­торът на инс­титута Вален­тин Кос­тюков каза, че петимата учени се опитали да овладеят ситуацията, но не успели да предот­в­ратят инцидента. Той ги нарече “национални герои“ и отбеляза, че инс­титутът е пред­ложил пос­мър­тно да им бъдат присъдени дър­жавни наг­ради.

“Тези хора бяха елитът на рус­кия Федерален ядрен цен­тър и извър­ш­ваха екс­перимент в “невероятно трудни условия“, каза Кос­тюков.

България

Икономика

Култура

Почина леген­дарен барабанист

Бив­шият барабанист на британ­с­ката рок­г­рупа “Юрая Хийп“ Лий Кър­с­лейк почина вчера на 74 години, предаде ТАСС, като цитира музикал­ното издание…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

По стъпките на Алпийската коза в Сакар планина

По стъп­ките на Алпийс­ката коза в Сакар планина

Няма как на бъл­гар­с­кия пазар да се издър­жаш с такава ниска изкупна цена на яреш­кото месо и козето мляко, категоричен е д-р Бранимир Синапов

Д…

Прочети още:

Loading...