Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 204, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Варшава вероятно ще иска от Германия репарации за Втората световна война

Варшава вероятно ще иска от Германия репарации за Втората световна война

Варшава вероятно ще иска от Германия репарации за Втората световна война

Пол­с­кият вън­шен минис­тър Яцек Чапутович смята, че страната му е била ощетена в срав­нение с други дър­жави, получили репарации от Гер­мания заради щетите, нанесени по време на Втората световна война, предаде ДПА.

“Полша бе под­ложена на дис­к­риминация в този процес“, посочва той. По думите на Чапутович, въп­реки страданията на пол­с­кия народ делът на обез­щетението, получено от Вар­шава, е бил “минимален“.

“Има страни, изгубили далеч по-малко, но получили голямо обез­щетение. Цен­т­рал­ният въп­рос е дали към Полша е проявено справед­ливо отношение в срав­нение с други дър­жави“, казва Чапутович.

Сред тези дър­жави той назовава Фран­ция и Холан­дия. “В Полша са убедени, че в началото на 90-те Гер­мания е упраж­нила натиск върху нас, за да не се пов­дига тази тема. Затова сега се връщаме към нея“, допълва минис­търът.

Темата за репарации се обсъжда в Полша от миналото лято, когато лидерът на пар­тия “Право и справед­ливост“ Ярос­лав Качин­ски заяви, че страната никога не е отказ­вала обез­щетения от Гер­мания.

Тогаваш­ният минис­тър на отб­раната Антони Мачеревич заяви, че от правна гледна точка Вар­шава има всички основания да иска репарации от Бер­лин.

Според пред­варителни оценки на група, работеща по въп­роса в пол­с­кия пар­ламент, общата стой­ност на щетите е почти 1 трилион долара.

През 1953 г. Полша официално е отказала репарации.

България

Икономика

Loading...

Култура

Възпитаници на акад. Светлин Русев откриват изложба в Ловеч

Юбилейна изложба “Съв­ремен­ното изкус­тво. 30 години цвят и свет­лина“ се откри в Художес­т­вена галерия “Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч. Екс­позиц…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Лицензът на „сините“ виси със страшна сила, твърди шеф от „Герена“

Новият изпъл­нителен дирек­тор на Лев­ски Иво Ивко бе категоричен, че лицен­зът на “сините“ виси неп­рекъс­нато и със страшна сила и допълни, че б…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...