Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон28092020

Брой 185, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.68113 BGN1 GBP = 2.14119 BGN1 CHF = 1.81129 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Джонсън предлага на алтернативни договорки за ирландската граница

Джонсън предлага на алтернативни договорки за ирландската граница

Джонсън предлага на алтернативни договорки за ирландската граница

Британ­с­кият премиер Борис Джон­сън е изп­ратил до пред­седателя на Европейс­кия съвет Доналд Туск писмо, в което пред­лага пред­паз­ният механизъм за ирлан­д­с­ката граница да бъде заменен с алтер­нативни договорки, които да дейс­т­ват до края на преход­ния период след Брек­зит, предаде Рой­терс.

В пис­мото, пуб­ликувано от кабинета на Джон­сън, премиерът пов­таря пред­ложението си пред­паз­ният механизъм — който дава гаран­ции, че няма да има “твърда“ граница на о. Ирлан­дия — да бъде изк­лючен от споразумението, пос­тиг­нато с ЕС от пред­шес­т­венич­ката му Тереза Мей.

Джон­сън, който се зарече да изведе Великоб­ритания от ЕС на 31 октом­ври със или без споразумение, смята, че е въз­можно да се пос­тигне съг­ласие по въп­роса за пред­паз­ния механизъм и определя това като най-голям приоритет на правител­с­т­вото му.“Обединеното крал­с­тво и ЕС вече имат съг­ласие, че алтер­нативни договорки могат да бъдат част от решението. Затова пред­лагам пред­паз­ният механизъм да бъде заменен с поемане на задъл­жение да се изработят такива договорки въз­можно най-бързо преди края на преход­ния период, в рам­ките на бъдещите отношения“, пише Джон­сън до Туск.

Пред­паз­ният механизъм ще задължи Великоб­ритания да спазва някои правила на ЕС, ако не намери друг начин да задържи отворена границата по суша между Северна Ирлан­дия и Ирлан­дия, която е член на ЕС. За Дъб­лин това е решаващо за запаз­ване на мира на ост­рова. Брюк­сел отс­тоява, че споразумението за излизане на Великоб­ритания от ЕС не може да бъде предоговаряно.

България

Икономика

Култура

Спорт

Сърбин замеси Гришо в скандал с COVID-19

Най-добрият бъл­гар­ски тенисист Григор Димит­ров беше забър­кан в скан­дал с коронавирус в Париж. Треньорът на отс­т­ранения от „Ролан Гарос“ Дами…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Тежка есен за родните картофопроизводители

Тежка есен за родните картофопроизводители

Помощта за бранша е пренебрежимо малка и не покрива дори половината от разходите, направени за тазгодишното производство, казват земеделци

Из…

Прочети още:

Loading...