Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 238, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) “Ислямска държава“ вече е поета от нов лидер - Абдулах Кардаш

“Ислямска държава“ вече е поета от нов лидер - Абдулах Кардаш

“Ислямска държава“ вече е поета от нов лидер - Абдулах Кардаш

Приемникът на убития Ал Багдади е служил като офицер при Садам

Сек­ретни американ­ски спецоперации в събота и неделя доведоха до смъртта на лидера на екс­т­ремис­т­ката групировка “Ислям­ска дър­жава“ Абу Бакр ал Баг­дади и на ней­ния говорител Абу ал Хасан ал Муха­джир в Сирия, но организацията вече е определила негов нас­лед­ник, пише сп. “Нюзуик“, което първо съобщи за убийс­т­вото на мис­териоз­ния главатар на ИД.

Говори се, че Абдулах Кар­даш е бил наз­начен от самия Баг­дади през август да ръководи “мюсюл­ман­с­ките дела“ в съоб­щение, раз­п­рос­т­ранено от смятания за официален медиен рупор на ИД — сайта Амак.

Малко се знае за бив­шия офицер от ирак­с­ката армия. Но регионален разуз­навателен служител, помолил да не бъде иден­тифициран, каза пред “Нюзуик“, че Кар­даш вече би тряб­вало да е поел ролята на Ал Баг­дади, макар че тя е загубила много от значението си към времето на неговата гибел, пише списанието.

“Ал Баг­дади беше само парадна фигура. Той не учас­т­ваше в ежед­нев­ните операции, каза служителят пред “Нюзуик“. — Един­с­т­веното, което правеше, бе само да каже да или не, но без никакво учас­тие в планирането“.

Все още излизат под­роб­ности какво е ставало в щаба на Ал Баг­дади в сирийс­кото село Бариша и защо шефът на ИД се е криел дъл­боко в територия, която се свър­зва със съпер­ничещата джихадис­тка групировка “Хаят Тах­рир аш Шам“, ръководена от бив­шия спод­виж­ник на Ал Баг­дади — Абу Мохамед ал Джолани, съз­дал по-късно сирийс­кия клон на Ал Каида — фронта “Ан Нусра“.

Според неназован бивш служител на американ­с­кото разуз­наване смъртта на Баг­дади може да се отрази доста силно на способ­ността на ИД на дейс­тва.

Той казва, че “ако Ал Баг­дади се е под­пис­вал под операции и стратегии чрез писма и куриер, значи е имал влияние“. “Лидерът има значение. Ние вър­вим по следите им, защото те вземат решенията“, добавя служителят.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Александър Везенков е носител на приза “Спортен Икар“

Александър Везенков е носител на приза “Спортен Икар“

Звездата на Олимпиакос направи силен сезон, както с националния отбор на България, така и със своя клубен тим

Бас­кет­болис­тът Алек­сан­дър Везен…

Прочети още:

Loading...

Земеделие