Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 188, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Румъния гласува на първи тур за следващ президент

Румъния гласува на първи тур за следващ президент

Румъния гласува на първи тур за следващ президент

Очаква се 60-годишният Клаус Йоханис да повтори мандата си след балотаж

Румъния гласува на първи тур за избор на президент през след­ващите 5 години, предаде АП.

Социологичес­ките проуч­вания сочат, че нас­тоящият дес­ноцен­т­рис­тки президент Клаус Йоханис води с около 40 процента, след­ван от лявата кан­дидатка — 55-годишната Виорика Дън­чила, която до миналия месец беше премиер на страната, с 1522 процента.

Социал­демок­ратичес­кото правител­с­тво на Дън­чила беше принудено да се оттегли след вот на недоверие в пар­ламента през октом­ври. Йоханис (60 г.) е бивш лидер на Национално-либералната пар­тия, която миналия понедел­ник сфор­мира правител­с­тво, оглавявано от премиера Лудовик Орбан.

Други кан­дидати, които имат шанс да дос­тиг­нат до втори кръг в над­п­реварата, са независимият Мирча Дякону, 69-годишен бивш актьор и дирек­тор на букурещки театър, и Дан Барна (44 г.), който оглавява третата по големина пар­тия в страната — дес­ноцен­т­рис­т­кия Съюз за спасение на Румъния.

Общо 14 души претен­дират за най-високия пост в дър­жавата. Около 18,2 млн. души имат право на глас. Румън­ците, живеещи в чуж­бина, можеха да гласуват в продъл­жение на 3 дни — в петък, събота и неделя, докато на територията на Румъния гласуването бе в неделя.

Ако никой от кан­дидатите не събере над 50 процента, след­ващият кръг ще бъде на 24 ноем­ври.

За да спечели втори ман­дат, Йоханис най-вероятно ще трябва да се яви на балотаж, като според анкетите той ще победи, независимо кой ще е съпер­никът му след вчераш­ното гласуване.

Преиз­бирането му може да под­сили шан­совете на Национално-либералната пар­тия да сфор­мира коалиционно правител­с­тво след пар­ламен­тар­ните избори през 2020 г.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Иля Ивашка елиминира първата ни ракета и смълча “Арена Армеец“

Иля Ивашка елиминира първата ни ракета и смълча “Арена Армеец“

Григор Димит­ров загуби от Иля Ивашка с 3:6, 6:7(3) и беше елиминиран рано-рано от тур­нира Sofia Open 2022. Тенисис­тът от Беларус, ко…

Прочети още:

Loading...