Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 63, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Израелският президент възложи на Кнесета да излъчи премиер

Израелският президент възложи на Кнесета да излъчи премиер

Израелският президент възложи на Кнесета да излъчи премиер

Ако няма консенсус до 3 седмици, в страната предстоят нови избори

Израел­с­кият президент Реувен Рив­лин въз­ложи официално на пар­ламента да определи нов премиер, за да се изведе страната от политичес­ката безиз­ходица и да се избег­нат нови избори, предаде АФП.

“В срок от 21 дни задачата да издиг­нат лич­ност, която да със­тави правител­с­тво, е в ръцете на членовете на Кнесета“, заяви Рив­лин пред пар­ламен­тарис­тите в Ерусалим.

Съг­ласно израел­с­кото законодател­с­тво всеки от 120-те депутати в Кнесета може да се опита да събере в посочения срок под­писите на 61 пар­ламен­таристи, за да получи от президента ман­дат да сфор­мира правител­с­тво. Ако това не стане, страната ще се озове пред нова криза и нови избори.

Президен­тът натовари пар­ламента със задачата да посочи нов премиер, след като сегаш­ният министър-председател Бенямин Нетаняху, а после и глав­ният му опонент Бени Ганц вър­наха връчения им ман­дат, тъй като не успяха да договорят коалиция, която да им осигури мнозин­с­тво в Кнесета.

Бени Ганц, основ­ният политически против­ник на Нетаняху, не успя да със­тави ново израел­ско правител­с­тво. Край­ният срок за него да нап­рави това изтече в полунощ срещу чет­вър­тък.

Коалицията “Синьо и бяло“ на Ганц обаче изп­ревари изтичането на край­ния срок и обяви, че той не се е справил с въз­ложената му от президента Рив­лин мисия.

Преди Ганц неус­пех в преговорите да със­тави ново правител­с­тво претърпя и Нетаняху.

На изборите в Израел през сеп­тем­ври — вторите за тази година — нито пар­тията на Нетаняху, нито коалицията на Ганц извоюваха нуж­ното им мнозин­с­тво, за да със­тавят сами правител­с­тво, и трябва да раз­читат на под­к­репата на други сили.

Ако не се пос­тигне съг­ласие, Израел е изп­равен пред нови избори.

България

Икономика

Ден втори: Протестът се разраства

Ден втори: Протестът се разраства

Граничните пунктове на северната ни граница отново бяха блокирани с тежка земеделска техника

Във втория ден от ефек­тив­ните протес­тни дейс­т­вия…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Земеделие

Loading...