Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт22092020

Брой 181, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65286 BGN1 GBP = 2.14178 BGN1 CHF = 1.81499 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Проуване: Борис Джонсън печели изборите с малка преднина

Проуване: Борис Джонсън печели изборите с малка преднина

Проуване: Борис Джонсън печели изборите с малка преднина

Консерваторите подцениха недоволството на младите гласоподаватели, пише „Гардиън”

Британ­с­кият премиер Борис Джон­сън е на път да спечели мнозин­с­тво от 28 депутат­ски места на днеш­ните пар­ламен­тар­ните избори. Това сочи прог­ноза на социологичес­ката аген­ция ЮГав, цитирана от Рой­терс. Това е силно понижение на прог­нозата спрямо миналия месец, когато се очак­ваше кон­сер­ваторите да поведат с 68 места.

Кон­сер­ватив­ната пар­тия на Джон­сън може да спечели 339 места в 650-местния пар­ламент спрямо получените 317 в изборите от 2017 г. Опозицион­ната Лей­бърис­тка пар­тия може да си осигури 231 места, което е понижение спрямо 262 места през 2017 г. Ноем­в­рийс­ката прог­ноза за лей­бърис­т­ките депутати обаче бе 211. Според ЮГав около модела има такава несигур­ност, че е въз­можно никоя пар­тия да не успее да получи мнозин­с­тво. В допит­ването са учас­т­вали 105 600 души. Във втор­ник по-малка социологическа аген­ция, Фоукъл­пойнт, прог­нозира мнозин­с­тво от 24 места за Джон­сън спрямо предиш­ните очак­вания за предим­с­тво от 82 места.

След обявяването на прог­нозата на ЮГав британ­с­ката лира поев­тиня спрямо долара. Финан­совите пазари се опасяват, че при пар­ламент без мнозин­с­тво ще се проточи несигур­ността дали и кога Великоб­ритания ще напусне ЕС, което в момента се планира да стане на 31 януари.

Очаква се след утреш­ните избори Великоб­ритания да бъде управ­лявана от малко кон­сер­вативно мнозин­с­тво, пише френ­с­кият в.“Фигаро“. Според прог­нозата на инс­титута ЮГав (YouGov) кон­сер­ваторите на Борис Джон­сън ще спечелят изборите, но раз­ликата с лей­бърис­т­ката опозиция се стопява. Новото социологическо проуч­ване показва под­к­репа от 43 на сто за кон­сер­ваторите срещу 34 на сто за лей­бърис­тите. Това обаче ще бъде дос­татъчно за привеж­дане на Брек­зита в изпъл­нение — лозун­гът, на който кон­сер­ватив­ният лидер Борис Джон­сън основа цялата си кам­пания, под­чер­тава в. “Фигаро“.

Кон­сер­ваторите под­цениха недовол­с­т­вото на младите гласоподаватели. Това може да им струва скъпо, под­чер­тава британ­с­кият в. “Гар­диън“. Това е странен пропуск, пред­вид че влиянието на младите гласоподаватели беше усетено само преди две години.

България

Икономика

Култура

Почина леген­дарен барабанист

Бив­шият барабанист на британ­с­ката рок­г­рупа “Юрая Хийп“ Лий Кър­с­лейк почина вчера на 74 години, предаде ТАСС, като цитира музикал­ното издание…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

По стъпките на Алпийската коза в Сакар планина

По стъп­ките на Алпийс­ката коза в Сакар планина

Няма как на бъл­гар­с­кия пазар да се издър­жаш с такава ниска изкупна цена на яреш­кото месо и козето мляко, категоричен е д-р Бранимир Синапов

Д…

Прочети още:

Loading...