Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон21092020

Брой 180, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65286 BGN1 GBP = 2.14178 BGN1 CHF = 1.81499 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Сенатът на САЩ отказа да призове свидетели по делото за импийчмънт на Тръмп

Сенатът на САЩ отказа да призове свидетели по делото за импийчмънт на Тръмп

Сенатът на САЩ отказа да призове свидетели по делото за импийчмънт на Тръмп

Предстоят шест дни за излагане на аргументи „за” и „против” отстраняването на президента

Сенатът на САЩ одобри правилата, по които ще протече процесът по импийч­мънт срещу президента Доналд Тръмп. Гласуването премина строго по пар­тийна линия — резолюцията бе приета с под­к­репата на 53-мата репуб­ликанци в гор­ната камара на Кон­г­реса, а останалите 47 сенатори (45 демок­рати и двама независими, клонящи към пар­тията) гласуваха против. Гласуването беляза края на пър­вия ден от процеса в Сената, който прик­лючи чак след полунощ в сряда.

Сенатът отх­върли с 53 гласа “против“ при 47 “за“ пред­ложенията на демок­ратите да бъдат призовани редица свидетели, сред които начал­никът на кан­целарията на президента Мик Мъл­вейни и бив­шият съвет­ник на Тръмп за национал­ната сигур­ност Джон Бол­тън. Сега пред­с­тоят шест дни на излагане на аргументи за и против отс­т­раняването на президента от обвинителите демок­рати и прав­ната защита на Тръмп.

Демок­ратите пред­ложиха голям брой поп­равки, които да нап­равят въз­можно призоваването на нови свидетели и събирането на нови документи по делото. В крайна сметка репуб­ликан­ците отх­вър­лиха пред­ложенията на демок­ратите и приеха тези на лидера на репуб­ликан­с­кото мнозин­с­тво в Сената Мич Мак­конъл. Пред­ложените от Мак­конъл правила пред­виж­дат само дебати по обвиненията срещу президента. Обвинението ще раз­полага с три дни да убеди Сената, че Тръмп трябва да бъде отс­т­ранен от президен­т­с­кия пост, а защитата на президента ще раз­полага с три дни, за да убеди сенаторите в обрат­ното. Демок­ратите раз­к­ритикуваха правилата на Мак­конъл като опит процесът да бъде претупан, да бъдат скрити нови доказател­с­тва срещу Тръмп и да се поп­речи на свидетели да дадат показания.

Това е “пър­вата стъпка на Белия дом да претупа процеса. “Ще има само встъпителни пледоарии и после ще видим“ означава “нека проведем процеса и може просто да заметем всичко под килима“, заяви пред сенаторите кон­г­рес­менът демок­рат Адам Шиф, който изпъл­нява ролята на главен обвинител в процеса срещу Тръмп в Сената. Демок­ратите искат да раз­питат високопос­тавени служители на Белия дом и да съберат документи, дос­тъпът до които бе блокиран от правител­с­т­вото на Тръмп при процеса в Камарата на пред­с­тавителите.

Президен­тът Тръмп отх­върля всички обвинения. За отс­т­раняването му от длъж­ност е необ­ходимо мнозин­с­тво от две трети в Сената. Тъй като гор­ната камара на Кон­г­реса е кон­т­ролирана от неговите съпар­тийци от Репуб­ликан­с­ката пар­тия, Тръмп най-вероятно ще бъде оправ­дан.

България

Икономика

Култура

Почина леген­дарен барабанист

Бив­шият барабанист на британ­с­ката рок­г­рупа “Юрая Хийп“ Лий Кър­с­лейк почина вчера на 74 години, предаде ТАСС, като цитира музикал­ното издание…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

По стъпките на Алпийската коза в Сакар планина

По стъп­ките на Алпийс­ката коза в Сакар планина

Няма как на бъл­гар­с­кия пазар да се издър­жаш с такава ниска изкупна цена на яреш­кото месо и козето мляко, категоричен е д-р Бранимир Синапов

Д…

Прочети още:

Loading...