Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед25102020

Брой 205, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Кремъл заяви, че Турция не се придържа към споразуменията за Сирия

Кремъл заяви, че Турция не се придържа към споразуменията за Сирия

Кремъл заяви, че Турция не се придържа към споразуменията за Сирия

Президентът Ердоган заплаши, че ще нареди удари по сирийската армия „навсякъде“

Кремъл обвини днес Тур­ция, че нарушава споразуменията, които е пос­тиг­нала с Русия за неут­рализиране на бун­тов­ниците в сирийс­ката провин­ция Идлиб и заяви, че атаките на бун­тов­ниците по сирийс­ките и рус­ките сили в региона продъл­жават, предаде Рой­терс. Кремъл нап­рави този комен­тар след като тур­с­кият президент Реджеп Ердоган заяви, че тур­с­ките военни ще ударят по под­к­репяните от Русия сирийски сили по въз­дух или суша където и да било в Сирия, ако още един тур­ски вой­ник пос­т­рада в момент, когато правител­с­т­вото на Асад се опитва да си върне провин­ция Идлиб.

Тур­ция, която е съюзена с някои от бун­тов­ничес­ките групировки, противопос­тавящи се на сирийс­кия президент Башар Асад, започна във втор­ник кон­т­раатака, след като 13 тур­ски вой­ници бяха убити от сирийски обс­т­рел на Идлиб през пос­лед­ните десет дни. Говорителят на Кремъл Дмит­рий Пес­ков заяви вчера, че Мос­ква остава ангажирана със споразумението за Сирия, което сключи с Анкара, но Русия смята атаките на бун­тов­ниците срещу Идлиб за неп­рием­ливи и в противоречие със същото споразумение.

Ситуацията в Идлиб се изос­три рязко, след като рус­ките и тур­с­ките военни нап­равиха пореден опит за въвеж­дане на режим на прек­ратяване на огъня, но терорис­тите само засилиха атаките си. В резул­тат на това загинаха военни екс­перти от Рус­ката федерация и Тур­ция. Сирийс­ката армия отмъсти на екс­т­ремис­тите, прев­земайки на 5 фев­руари град Саракиб, в близост до Идлиб. На 7 фев­руари тур­с­кият в. “Миллиет“съобщи, позовавайки се на военен източ­ник, че три от 12 тур­ски наб­людателни пун­кта са раз­положени на територии, кон­т­ролирани от Дамаск.

Сут­ринта на 11 фев­руари сирийс­ката опозиция, под­к­репена от Тур­ция, започна мащабни атаки срещу сирийс­ката армия по две нап­рав­ления — град Саракиб и село Нов­раб, раз­положено северно от Саракиб в провин­ция Идлиб. Опозицион­ната офан­зива беше проведена под мощ­ното огнево прик­ритие на тур­с­ката артилерия. Привър­жениците на терорис­тич­ната организация Джеб­хат ан Нусра взеха активно учас­тие в бит­ките. Сирийс­ките армейски части отб­лъс­наха тези атаки. „Въоръжената опозиция“ претърпя значителни загуби в убити и ранени.

По-рано тур­с­кият президент зап­лаши, че ще нареди удари по сирийс­ката армия „нав­сякъде“, ако те продъл­жат артилерийс­кия обс­т­рел по силите на Анкара. „С нас­тоящото заявявам, че отсега нататък ще нанасяме удари по силите на режима, независимо от споразумението в Сочи, ако дори малко вреда бъде нанесена на нашите вой­ници на наб­людателни пун­к­тове или другаде“, каза Ердоган на заседание на своята управ­ляваща „Пар­тия на справед­ливостта и раз­витието“ в пар­ламента. Броят на тур­с­ките военни, загинали в резул­тат от обс­т­рели на правител­с­т­вената армия в сирийс­ката провин­ция Идлиб, се е увеличил до 14 души, заяви още Ердоган.

България

Икономика

Н. Василев: Бюджет 2021 е най-популисткият от въвеждането на валутния борд

Н. Василев: Бюджет 2021 е най-популисткият от въвеждането на валутния борд

Бюджет 2021 е най-популисткият от въвеж­дането на валут­ния борд досега. Раз­дават се милиарди, но без да има нуж­ното пок­ритие от приходи, и то…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Шахтьор подчини Реал (Мадрид) като гост

Отборът на Шах­тьор (Донецк) пос­тигна изненад­ваща победа с 3:2 като гост на Реал (Мад­рид) в двубой от група В на Шам­пион­с­ката лига. Попад…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...