Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт26012021

Брой 17, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Кой може да замести Борис Джонсън - какъв резервен план може да има Лондон

Кой може да замести Борис Джонсън - какъв резервен план може да има Лондон

Кой може да замести Борис Джонсън - какъв резервен план може да има Лондон

Владимир Путин пожела на британския премиер бързо да оздравее

Британ­с­ката кон­с­титуция не дава ясен отговор на въп­роса, който много британци си задават в момента: какво ще се случи, ако премиерът Борис Джон­сън, който бе приет за изс­лед­вания в бол­ница, след като прояви сим­п­томи на коронавируса, няма да може да продължи да изпъл­нява задъл­женията си на премиер, пише Рой­терс.

Британ­с­ката кон­с­титуция, която е сбор от стари и съдър­жащи противоречия помежду си прецеденти, не пред­лага ясен резер­вен план за замес­т­ване на дейс­т­ващия премиер. “Не сме се озовавали в подобна ситуация и преди не се е налагало да мис­лим по този въп­рос от тази гледна точка“, каза пред Рой­терс Кейт­рин Хадън, старши научен сът­руд­ник в Инс­титута за управ­ление, скоро след като Джон­сън даде положителна проба за коронавирус. Няма ясни правила за това какво да се пред­п­риеме, ако премиерът или друг високопос­тавен служител не може повече да изпъл­нява задъл­женията си.

През юни 1953 г. тогаваш­ният британ­ски премиер Уин­с­тън Чър­чил получава удар, докато е на власт. Със­тоянието му е запазено в тайна тол­кова добре, че дори част от високопос­тавените минис­три не раз­бират за него. Чър­чил изненадва лекарите, като се въз­с­тановява и продъл­жава да изпъл­нява задъл­женията си. Той се зав­ръща на “Даунинг стрийт“ 2 месеца след удара. В по-скорошната британ­ска история на премиера Тони Блеър на 2 пъти му се налага да се под­ложи на лечение заради проб­леми със сър­цето, като и двата пъти бързо се връща към изпъл­нението на служеб­ните си задъл­жения.

Рус­кият президент Владимир Путин изп­рати до британ­с­кия премиер Борис Джон­сън телег­рама, в която му пожелава да озд­равее, предаде ТАСС, като се позова на комюнике на Кремъл. В понедел­ник вечерта Джон­сън, който е заразен с новия коронавирус, бе премес­тен в интен­зивно отделение. “Бих искал да изразя своята иск­рена под­к­репа в този нелек за вас момент“. Уверен съм, че вашата енер­гия, оптимизъм и чув­с­тво за хумор ще помог­нат да победите болестта. От душа ви желая най-бързо и пълно озд­равяване, пише Путин до Джон­сън.

Пред­седател­ката на Европейс­ката комисия Урсула фон дер Лайен пожела бързо въз­с­тановяване на Борис Джон­сън. “Тази вечер мис­лите ми са с Борис Джон­сън и семейс­т­вото ми. Пожелавам му скорошно и пълно въз­с­тановяване“, написа Фон дер Лайен в Туитър. Френ­с­кият президент Еманюел Мак­рон също пожела на британ­с­кия премиер “да преодолее бързо това изпитание“. Той изрази в Туитър под­к­репа за “Борис Джон­сън, семейс­т­вото му и британ­с­кия народ в тези трудни времена“. Глав­ният европейски преговарящ за Брек­зита Мишел Бар­ние също изп­рати на Борис Джон­сън пожелания за “всичко най-добро и бързо въз­с­тановяване“. “Мис­лите и молит­вите ми са с Борис Джон­сън и семейс­т­вото му. Бог да Ви пази, гос­подин премиер“, заяви Иванка Тръмп, съвет­ничка на своя баща, президента на САЩ Доналд Тръмп. Своите пожелания за бързо въз­с­тановяване изп­рати и канад­с­кият премиер Джъс­тин Трюдо, който изрази надежда, че Джон­сън скоро ще може да се върне към работа.

България

Икономика

Търговци искат незабавно отваряне, не са получили нито лев от държавата

Търговци искат незабавно отваряне, не са получили нито лев от държавата

Тър­гов­ски обекти, зат­ворени заради противоепидемич­ните мерки, нас­тояват да заработят вед­нага, дори с цената на по-малко работни дни и ограни…

Прочети още:

Loading...

Култура

Кенет Брана ще изиграе Борис Джонсън в сериал

Кенет Брана ще изпълни ролята на премиер — минис­тър на Анг­лия Борис Джон­сън в сериала „Този цар­с­т­вен ост­ров“, който се фокусира върху пан­дем…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Георги Донков: Всичко в Левски приключи за една нощ

Георги Донков: Всичко в Левски приключи за една нощ

Треньорът обясни защо не е поел националния отбор

Бив­шият фут­болист и помощник-треньор на Лев­ски Георги Дон­ков раз­кри защо не е поел национал…

Прочети още:

Loading...

Земеделие