Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб15082020

Брой 154, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65286 BGN1 GBP = 2.16418 BGN1 CHF = 1.81364 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Гражданите на на Русия одобриха конституционната реформа на Путин

Гражданите на на Русия одобриха конституционната реформа на Путин

Гражданите на на Русия одобриха конституционната реформа на Путин

Една от поправките дава на президента възможност да получи още два мандата

Граж­даните на Русия одоб­риха със 77,92 на сто от гласовете си кон­с­титуцион­ните промени, чрез които Владимир Путин получава въз­мож­ността да остане на власт до 2036 г. Това показва огласеният вчера окон­чателен резул­тат от вота във федерацията, предаде АФП.

След преб­рояване на 100 процента от бюлетините става ясно, че “против“ поп­рав­ките са гласували 21,27 процента от учас­т­ниците, сочат дан­ните на рус­ката ЦИК. Актив­ността е била около 65 на сто. Вотът, пред­виден пър­воначално за април, бе отложен поради пан­демията от Ковид-19. За да се избегне струп­ване на хора в сек­циите, гласуването продължи една сед­мица и прик­лючи в сряда. Избирателите бяха задъл­жени да слагат маски и ръкавици.

Промените внасят в кон­с­титуцията ред кон­сер­вативни прин­ципи, под­к­репяни от президента — вяра в бога, бракове само за хетеросек­суални двойки, пат­риотично въз­питание. Пред­видени са и социални гаран­ции като индек­сиране на пен­сиите.

Пред­седател­ката на гор­ната камара на рус­кия пар­ламент Вален­тина Мат­виенко каза, че двете пар­ламен­тарни камари и ще работят за внасяне на промени в около 90 закона след одоб­рените от рус­наците поп­равки в кон­с­титуцията, предаде ТАСС.

Една от най-оспорваните поп­равки дава на Владимир Путин право да получи още два президен­т­ски ман­дата, след като през 2024 г. прик­лючи сегаш­ният. Така той ще може да остане в Кремъл до 2036 г., когато ще навърши 84 г.

Пред­седателят на дол­ната пар­ламен­тарна камара Вячес­лав Володин каза, че общонарод­ното гласуване на поп­рав­ките в кон­с­титуцията е референ­дум за доверието на рус­наците към президента Путин.

България

Икономика

Култура

Спорт

Херо гони рекорд в бъл­гар­с­кия фут­бол

В двубоя срещу един от бив­шите си клубове — Лев­ски, нас­тав­никът на Берое Димитър Димитров-Херо стана вторият старши треньор в историята на б…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...