Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб15082020

Брой 154, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65286 BGN1 GBP = 2.16418 BGN1 CHF = 1.81364 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Учени установиха как райските змии летят във въздухя между дърветата

Учени установиха как райските змии летят във въздухя между дърветата

Учени установиха как райските змии летят във въздухя между дърветата

Добре извес­тно е, че райс­ката летяща змия Chrysopelea paradisi не само пълзи, но и лети във въз­духа, за да се прид­вижи между дър­ветата в мес­тообитанията си в Южна и Югоиз­точна Азия.

Специалисти от тех­нологич­ния универ­ситет във Вир­джиния, САЩ, проучиха и установиха как тези змии летят, съобщи Си Ен Ен.

Влечугите извър­ш­ват въл­нооб­разни движения при летенето. Учените се заели да проучат защо пос­тъп­ват така, обясни ръководителят на изс­лед­ването Айзък Итън.

Благодарение на проуч­ванията на Джейк Соча, който изучава змиите от 20 години, специалис­тите придобили основни поз­нания за въл­нооб­раз­ните змийски движения. Те се прилагат при движението на змиите по земята, но и във въз­духа.

“Не е нужно да извър­ш­ваш такова движение, за да пад­неш, затова въп­росът е защо змиите го правят и във въз­духа“, поясни Итън.

Една от хипотезите е, че това е основен моторен способ при змиите, раз­вит през милионите години еволюция.

Проуч­ването на Итън и екипа му обаче установява, че въл­нооб­раз­ните движения стабилизират прип­лъз­ването на змиите във въз­духа, пречат им да пад­нат и им поз­воляват да пок­рият по-голямо хоризон­тално раз­с­тояние.

Учените са провели лабораторни екс­перименти със змии в универ­ситета и раз­работили ком­пютърен модел. “Това е огромна стъпка нап­ред“, каза Итън.

България

Икономика

Култура

Спорт

Херо гони рекорд в бъл­гар­с­кия фут­бол

В двубоя срещу един от бив­шите си клубове — Лев­ски, нас­тав­никът на Берое Димитър Димитров-Херо стана вторият старши треньор в историята на б…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...