Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб15082020

Брой 154, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65286 BGN1 GBP = 2.16418 BGN1 CHF = 1.81364 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Заболяване на кръвта стои зад митовете за вампирите

Заболяване на кръвта стои зад митовете за вампирите

Заболяване на кръвта стои зад митовете за вампирите

Митът за вам­пирите се основава на реално заболяване на кръвта, съобщи елек­т­рон­ното издание МедикълЕк­с­п­рес. Историята на граф Дракула, описана от Брам Стокър, е вдъх­новена от раз­казите на негов поз­нат, унгар­ски писател за фол­к­лорни вяр­вания в Източна Европа.

Всъщ­ност в основата на митовете за вам­пирите стои заболяването пор­фирия, което било широко раз­п­рос­т­ранено сред благород­ниците и кралете в Източна Европа през сред­ните векове, казва Май­къл Хеферън от универ­ситета Куинс в Кин­г­с­тън, Канада.

По време на испан­с­ката инк­визиция (14781834), 600 “вам­пира“ били изгорени на клада. Хеферън пише, че част от набедените за вам­пири жер­тви на инк­визицията били невинни пациенти с пор­фирия. Това обяс­нява страха на пациен­тите с това кръвно заболяване от кръста и всичко, свър­зано с хрис­тиян­с­ката цър­ква по онова време.

Урината на бол­ните от пор­фирия е тъм­ночер­вена, затова нав­ремето хората смятали, че причина за това е, че пият кръв. Връз­ката с чесъна пък се обяс­нява с факта, че съдър­жанието на сяра в него предиз­виква прис­тъпи със силна болка у страдащите от пор­фирия.

България

Икономика

Култура

Спорт

Херо гони рекорд в бъл­гар­с­кия фут­бол

В двубоя срещу един от бив­шите си клубове — Лев­ски, нас­тав­никът на Берое Димитър Димитров-Херо стана вторият старши треньор в историята на б…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...