Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 239, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Над една четвърт от населението на Германия има имигрантски произход

Над една четвърт от населението на Германия има имигрантски произход

Над една четвърт от населението на Германия има имигрантски произход

13 на сто от жителите с външни корени са или турци, или са с турско потекло

Над една чет­върт от живеещите в Гер­мания са имиг­ранти или имат имиг­ран­т­ски корени, показаха официални данни за 2019 г., предаде АП.

Около 21,2 млн. души или 26 на сто от населението имат “имиг­ран­т­ски произ­ход“, показ­ват данни от мик­роп­реб­рояване от 2019 г., съобщи федерал­ният статис­тически инс­титут. Това е повишение с 2,1 на сто спрямо 2018 г. — най-малкото повишение за един 12-месечен период от 2011 г.

13 на сто от жителите с имиг­ран­т­ски произ­ход са турци или с тур­ски корени, което ги прави най-голямата единична група.

След­ват ги жителите с произ­ход от Полша и Русия. Общо 65 на сто от всички имиг­ранти имат европейски корени.

В Гер­мания за лица с “имиг­ран­т­ски произ­ход“ се смятат тези, които не са родени като гер­ман­ски граж­дани или имат поне един родител, който е от такъв произ­ход. Около 11,1 млн. от хората с миг­ран­т­ски произ­ход са родени като гер­ман­ски граж­дани.

Има значителна раз­лика между броя на миг­ран­тите в Източна и в Западна Гер­мания. В северозапад­ния град Бремен 36,5 на сто от населението е с имиг­ран­т­ски корени, докато в източ­ната провин­ция Тюрин­гия делът им е само 7,8 на сто.

След раз­делението на Гер­мания на Източна и Западна след Втората световна война Западна Гер­мания покани милиони чуж­дес­т­ранни работ­ници, за да й помог­нат да въз­с­танови икономиката си. Много от тях се заселиха в страната.

Относително малко чуж­денци получиха раз­решение да живеят и работят в социалис­тичес­ката Източна Гер­мания. 30 години след обединението на страната тези раз­лики все още са видими.

Новите данни показ­ват също, че хората с имиг­ран­т­ски произ­ход все още работят нис­коп­латени професии далеч по-често от корен­ните жители и далеч по-рядко — на пос­тове, изис­к­ващи висше образование.

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Сестри Стоеви на полуфиналите във финалния турнир на световните серии

Сестри Стоеви на полуфиналите във финалния турнир на световните серии

Сес­т­рите Стефани и Габ­риела Стоеви намериха място в полуфиналите на финал­ния тур­нир на Светов­ните серии по бад­мин­тон в Бали (Индонезия) с на…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

5% по-високи заплати за чиновниците догодина

5% по-високи заплати за чиновниците догодина

Инфлацията притеснява всички, но не е чак толкова висока, обави служебният финансов министър Валери Белчев

Въп­реки че все още е рано за оконч…

Прочети още:

Loading...