Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт22092020

Брой 181, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65286 BGN1 GBP = 2.14178 BGN1 CHF = 1.81499 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Скочиха горските пожари през юли в амазонската джунгла в Бразилия

Скочиха горските пожари през юли в амазонската джунгла в Бразилия

Обвиняват президента Жаир Болсонаро, че насърчава нелегалните дървосекачи

Броят на пожарите в амазон­с­ката джун­гла в Бразилия е скочил с 28 процента през юли спрямо същия месец на миналата година, сочат официални данни, цитирани от Рой­терс.

Екозащит­ници предуп­реж­дават, че нарас­т­ването на пожарите през пос­лед­ната сед­мица може да е сиг­нал за пов­торение на миналогодиш­ното унищожение на най-голямата в света тропическа гора.

Бразил­с­ката аген­ция за кос­мически изс­лед­вания Инпе е регис­т­рирала 6803 пожара в Амазония миналия месец спрямо 5318 през юли 2019 г.

Дан­ните все пак блед­неят в срав­нение с миналогодиш­ния пик през август, когато бяха регис­т­рирани 30 900 пожара.

Въп­реки това екоор­ганизации твър­дят, че има тревожни сиг­нали какво може да пос­ледва, като пос­лед­ните дни на месеца сочат рязко увеличение. Над 1000 пожара са регис­т­рирани на 30 юли, което е най-високият дневен брой от 2005 г. досега.

Екоак­тивис­тите обвиняват президента Жаир Бол­сонаро, че със своята визия за икономическо раз­витие на региона насър­чава нелегал­ните секачи, миньори и спекуланти със земи да унищожават гората.

Бол­сонаро защитава своите планове за раз­виване на земеделието в защитените резер­вати като начин за извеж­дане на региона от бед­ността.

Бразилия въведе подобна временна политика през 2019 г., но едва след като гор­с­ките пожари в Амазония провокираха протести по целия свят.

Мат Финър, който ръководи проект за прос­ледяване на пожарите, каза, че повечето големи пожари са станали в неот­давна обез­лесени райони. Показател за това са високите нива на аерозоли в дима, което сочи за големи количес­тва горяща биомаса.

В повечето случаи прес­тъп­ници изв­личат цен­ния дър­вен материал от джун­г­лата преди да предиз­викат пожар на терена, за да увеличат стой­ността му за земеделие и скотовъд­с­тво.

България

Икономика

Култура

Почина леген­дарен барабанист

Бив­шият барабанист на британ­с­ката рок­г­рупа “Юрая Хийп“ Лий Кър­с­лейк почина вчера на 74 години, предаде ТАСС, като цитира музикал­ното издание…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

По стъпките на Алпийската коза в Сакар планина

По стъп­ките на Алпийс­ката коза в Сакар планина

Няма как на бъл­гар­с­кия пазар да се издър­жаш с такава ниска изкупна цена на яреш­кото месо и козето мляко, категоричен е д-р Бранимир Синапов

Д…

Прочети още:

Loading...