Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт22092020

Брой 181, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65286 BGN1 GBP = 2.14178 BGN1 CHF = 1.81499 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Започва процес по реставрация на главния орган на “Нотр Дам“

Започва процес по реставрация на главния орган на “Нотр Дам“

Започва процес по реставрация на главния орган на “Нотр Дам“

Глав­ният орган на “Нотр Дам“ преминава процес на почис­т­ване и рес­тав­рация след опус­тошител­ния пожар в париж­ката катед­рала миналата година, предаде ДПА.

В понедел­ник ще започне работата по раз­г­лобяване на 8-те хиляди тръби на органа и други негови части, която се очаква да завърши до края на годината.

Почис­т­ването и рес­тав­рацията им следва да продължи до април 2024 г., когато се очаква музикал­ният инс­т­румент да заз­вучи отново.

Глав­ният орган на най-известната катед­рала в света не бе засег­нат от пламъците при пожара и пос­т­рада относително малко от водата, изпол­з­вана при гасенето. Органът обаче бе пок­рит с оловен прах, а някои части получиха топ­линни изк­ривявания, особено по време на горещата вълна през юли 2019 г.

Органът е цен­ност на катед­ралата и неговото раз­г­лобяване е важна стъпка в процеса по въз­с­тановяването й, заяви Жан-Луи Жор­ж­лен, ръководител на дей­нос­тите.

Големият сим­фоничен орган е “гласът на катед­ралата“ от 1733 г. 8000-те тръби са раз­делени в 115 регис­търа. Той е най-големият музикален инс­т­румент във Фран­ция.

В началото на юни, след пауза във въз­с­тановител­ните работи заради пан­демията, започна демон­тирането на строител­ното скеле на шпила на катед­ралата, което се раз­топи при пожара.

България

Икономика

Култура

Почина леген­дарен барабанист

Бив­шият барабанист на британ­с­ката рок­г­рупа “Юрая Хийп“ Лий Кър­с­лейк почина вчера на 74 години, предаде ТАСС, като цитира музикал­ното издание…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

По стъпките на Алпийската коза в Сакар планина

По стъп­ките на Алпийс­ката коза в Сакар планина

Няма как на бъл­гар­с­кия пазар да се издър­жаш с такава ниска изкупна цена на яреш­кото месо и козето мляко, категоричен е д-р Бранимир Синапов

Д…

Прочети още:

Loading...