Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря23092020

Брой 182, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65931 BGN1 GBP = 2.135 BGN1 CHF = 1.81752 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Япония почете с минута мълчание жертвите в Хирошима преди 75 г.

Япония почете с минута мълчание жертвите в Хирошима преди 75 г.

Япония почете с минута мълчание жертвите в Хирошима преди 75 г.

Атомната бомба на САЩ унищожава тогава 140 000 души

Япония почете на 6 август с минута мъл­чание паметта на жер­т­вите от американ­с­ката атомна бом­бар­дировка на град Хирошима, извър­шена преди 75 години, предаде ТАСС.

Бом­бар­диров­ката раз­руши града и отне живота на 140 000 души, повечето от които цивилни, включително много деца.

Оцелели, техни близки и други хора отбелязаха годиш­нината от трагедията в Парка на мира в цен­търа на Хирошима в ограничен със­тав заради ситуацията с коронавируса.

Точно в 8,15 часа мес­тно време, в момента на екс­п­лозията преди 75 години, отекна кам­банен звън, пос­лед­ван от минута мъл­чание, спазена в цялата страна.

На въз­поменател­ната церемония в Хирошима япон­с­кият премиер Шин­дзо Абе призова света да се откаже от ядреното оръжие. “Меж­дународ­ната общ­ност трябва заедно да върви към една обща цел — свят без ядрено оръжие“, заяви Абе.

“Трагедиите, сполетели жителите на Хирошима и Нагасаки, не трябва никога повече да се пов­тарят“, каза Абе и обеща страната му да остане “мост между дър­жавите, които имат раз­лични позиции, и да ги под­тиква към дейс­т­вия“. Генерал­ният сек­ретар на ООН Антониу Гутериш призова света да се върне на пътя към пълно унищожаване на ядреното оръжие.

Кметът на Хирошима Кад­зуми Мацуи призова светов­ните лидери да работят по-усърдно за ядрено разоръжаване. Той прикани япон­с­кото правител­с­тво и други страни да ратифицират приетата през 2017 г. кон­вен­ция на ООН за заб­рана на ядреното оръжие.

Пос­лания до влас­тите в Хирошима по повод трагич­ната годиш­нина изп­ратиха папа Фран­циск и бив­шият президент на САЩ Барак Обама, който през 2016 г. стана пър­вият дейс­т­ващ американ­ски президент, посетил града.

България

Икономика

И българската следа в световния банков скандал FinCEN

И бъл­гар­с­ката следа в светов­ния бан­ков скан­дал FinCEN

Три са бъл­гар­с­ките банки, които фигурират в изтек­лите док­лади на американ­с­ките служби за борба с финан­совите прес­тъп­ления. „Инвес­т­банк“, „Пи…

Прочети още:

Loading...

Култура

„Истории с Ламбо” зак­рива „Сцена на кръс­топът”

В Плов­див със спек­такъла Сцена на кръс­топът” ще бъде зак­рит теат­рал­ният фес­тивал „Сцена на кръстопът”.Това е 24-ото издание на форума, чийто…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Паро Никодимов: Това е играта на ЦСКА!

Паро Никодимов: Това е играта на ЦСКА!

Леген­дата на ЦСКА - Аспарух Никодимов сподели своето мнение за момен­т­ната форма на “чер­вените“. Според него “чер­вените“ са зас­лужавали да по…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...