Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет23102020

Брой 204, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Статуя на покойната съдия Рут Гинсбърг ще бъде издигната в родния й Бруклин

Статуя на покойната съдия Рут Гинсбърг ще бъде издигната в родния й Бруклин

Статуя на покойната съдия Рут Гинсбърг ще бъде издигната в родния й Бруклин

Статуя на починалата миналата сед­мица американ­ска вър­ховна съдийка Рус Гин­с­бърг ще бъде издиг­ната в ней­ния роден кв. “Брук­лин” в Ню Йорк, предаде АП.

На 87-годишна въз­раст тя бе най-старата от 9-те съдии във Вър­хов­ния съд на САЩ. Тя беше и видна радетелка на правата на жените.

Гин­с­бърг е починала в дома си във Вашин­г­тон, заобиколена от членовете на своето семейс­тво, след продъл­жително боледуване от метас­татичен рак на пан­к­реаса, се казва в съоб­щението на Вър­хов­ния съд.

Гин­с­бърг бе член на най-висшата съдебна инс­тан­ция на САЩ от 1993 г. и бе икона за американ­с­ките либерали .

“Нашата страна загуби юрист от исторически мащаб. Ние във Вър­хов­ния съд загубихме скъп колега. Днес скър­бим, но сме уверени, че бъдещите поколения ще запом­нят Рут Гин­с­бърг такава, как­вато я поз­навахме ние — неуморен и решителен борец за правосъдие“, каза пред­седателят на съда Джон Робъртс в изяв­ление по повод кон­чината й.

Гин­с­бърг е израс­нала в работ­ническо семейс­тво в нюйор­к­с­кия квар­тал “Брук­лин”, за да се издигне до пиедес­тала на един от най-авторитетните юристи в САЩ.

Гласът й бе решаващ при ключови решения на Вър­хов­ния съд, гаран­тиращи равни права за жените, раз­ширяване на правата на ЛГБТ-общността и запаз­ването на правото на аборт.

Гин­с­бърг е родена в Брук­лин през 1933 г.

България

Икономика

Н. Василев: Бюджет 2021 е най-популисткият от въвеждането на валутния борд

Н. Василев: Бюджет 2021 е най-популисткият от въвеждането на валутния борд

Бюджет 2021 е най-популисткият от въвеж­дането на валут­ния борд досега. Раз­дават се милиарди, но без да има нуж­ното пок­ритие от приходи, и то…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Шахтьор подчини Реал (Мадрид) като гост

Отборът на Шах­тьор (Донецк) пос­тигна изненад­ваща победа с 3:2 като гост на Реал (Мад­рид) в двубой от група В на Шам­пион­с­ката лига. Попад…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...