Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря21102020

Брой 202, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) В Румъния гласуваха на ключови за управляващите местни избори

В Румъния гласуваха на ключови за управляващите местни избори

В Румъния гласуваха на ключови за управляващите местни избори

В Румъния се със­тояха изборите за мес­тни органи на властта, раз­г­леж­дани като тест за политичес­ките пар­тии преди пар­ламен­тар­ните избори по-късно тази година, предаде ДПА.

Вотът пред­с­тав­лява пов­ратен момент за румън­с­ката политика, отбелязва аген­цията. Основ­ната битка б между управ­ляващата Национално-либерална пар­тия (НЛП) и опозицион­ната Социал­демок­ратическа пар­тия (СДП).

Национално-либералната пар­тия на премиера Лудовик Орбан е понас­тоящем на власт, но не раз­полага със сигурно мнозин­с­тво в пар­ламента и раз­чита на под­к­репата на социал­демок­ратите в опозиция.

В запад­ния град Тимишоара за пръв път в историята на страната кан­дидат за кмет бе чуж­денец.

Гер­ман­с­кият политолог Доминик Самуел Фриц е издиг­нат от третата най-голяма политическа сила в страната — Съюза за спасение на Румъния. 36-годишният кан­дидат е бил шеф на кабинета на бив­шия гер­ман­ски президент Хорст Кьолер.

Сед­мица по-рано румън­с­ките депутати одоб­риха 40-процентно повишаване на пен­сиите, осуетявайки намерението на цен­т­рис­т­кото правител­с­тво на мал­цин­с­т­вото да осигури по-малко, но устой­чиво увеличение от 14 на сто.

Пар­ламен­тът одобри повишението от 40 процента с 242 гласа срещу 148 против. Социал­демок­ратите в опозиция обявиха миналата година огромно увеличение на пен­сиите от 1 сеп­тем­ври и удвояване на дет­с­ките над­бавки.

България

Експертният съвет подкрепи носенето на маски и на открито

Експертният съвет подкрепи носенето на маски и на открито

Екс­пер­т­ните съвети по епидемиология и по инфек­циозни болести към МЗ под­к­репят носенето на маски на отк­рито, съоб­щиха от прес­служ­бата на Мини…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

„Петдесет жени в българската живопис“.

„Петдесет жени в българската живопис“.

Милена Балчева-Божкова и проф. Чав­дар Попов са със­тавители на нов двуезичен албум на бъл­гар­ски и анг­лийски език, озаг­лавен „Пет­десет жени в …

Прочети още:

Loading...

Спорт

УЕФА избра съдиите на родните тимове в Лига Европа

УЕФА обяви нарядите за пред­с­тоящите първи мачове от груповата фаза на Лига Европа. В чет­вър­тък ЦСКА приема румън­с­кия Клуж от 19,55 часа на н…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...