Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет26112020

Брой 228, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Демонстрациите в Нигерия прерастват в масови грабежи и гладни бунтове

Демонстрациите в Нигерия прерастват в масови грабежи и гладни бунтове

Демонстрациите в Нигерия прерастват в масови грабежи и гладни бунтове

Иззеха десетки хиляди торби със зърно, ориз и пакети с макаронени изделия

Все повече масови грабежи се извър­ш­ват в Нигерия въп­реки реп­ресиите и призивите за спокойс­т­вие след 2 сед­мици демон­с­т­рации, които изг­лежда пос­тепенно прерас­т­ват в гладни бун­тове в най-населената дър­жава в Африка, съобщи АФП.

Видеок­липове, цир­кулиращи в социал­ните мрежи, шокираха в събота Нигерия. Те показаха пляч­кос­ването на склад за хранителни продукти в Джос, Цен­т­рална Нигерия, където се съх­раняват десетки хиляди торби със зърно, ориз и пакети с макаронени изделия, които са били пред­наз­начени за раз­даване на населението по време на каран­тината през март и април.

Малки групи хора нах­луха в склада, за да вземат храна. Няколко часа по-късно не бе останало нищо, хората избягаха с всички торби със зър­нени храни, раз­казва жур­налист на АФП от мяс­тото на събитието.

“И така, по време на зат­варянето бяхме гладни, а те криеха храната!“, въз­к­ликва Мафег Пам, жителка на Джос: “Какво правител­с­тво имаме? Ние сме слаби и мнозина гладуват“.

“Те крият тази храна от началото на каран­тината (края на март). Всички цени са се увеличили. Как да оцелеем?“, каза пред АФП Мохамед Ибрахим по пътя към склада, пълен с хора, носещи торби с печати “Не е за продан. Правител­с­тво на Нигерия“.

В няколко града на страната масовите грабежи продъл­жават, като нап­ример в Еде в югозапад­ния щат Осун, където няколко хиляди души също нах­луха и раз­г­рабиха огромен склад за храни и блокираха трафика в града в петък.

Нигерия, най-големият произ­водител на пет­рол в Африка с 200 млн. души население, е раз­тър­сена от протес­тно движение, започ­нало в Лагос преди 2 сед­мици срещу полицейско насилие. След това то прерасна в антип­равител­с­т­вени демон­с­т­рации. 12 души бяха убити при смаз­ването на протес­тите по инфор­мация на “Амнести интер­нешънъл“.

България

Икономика

Култура

Поетесата Емили Дикинсън оживява на бургаска сцена

Поетесата Емили Дикинсън оживява на бургаска сцена

Премиера на теат­рал­ния спек­такъл “Небесна рана или екс­тазът“ с режисьор Симеон Димит­ров се играе днес от 19.00 ч. в Клуб “Модерен Театър“ на…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Loading...