Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет26112020

Брой 228, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Шимпанзетата, досущ като хората, избират по-внимателно приятелите си с възрастта

Шимпанзетата, досущ като хората, избират по-внимателно приятелите си с възрастта

Шимпанзетата, досущ като хората, избират по-внимателно приятелите си с възрастта

Американ­ски изс­ледователи, проучили шим­пан­зета в резер­ват в Уганда и установили, че и те, досущ като хората, започ­ват да под­бират по-внимателно приятелите си с нап­ред­ването на въз­растта, пише в. “Дейли мейл“.

Тех­ният приятел­ски кръг се стес­нява и те залагат на по-стойностни другари в живота. Връз­ките на шим­пан­зетата стават също така по-позитивни, когато те попад­нат в зряла въз­раст.

Екипът на Алек­сан­дра Розати от универ­ситета в Мичиган осъщес­т­вил 78 000 часа наб­людения върху социал­ните отношения на тези човекоподобни май­муни в течение на две десетилетия. В проуч­ването били обх­ванати 21 мъжки шим­пан­зета на въз­раст между 15 и 58 години.

Сам­ците на стари години пред­почитали да общуват с установени приятели, доказали вер­ността си. Те не се интересували от нови запоз­нан­с­тва, раз­читайки на старите.

Шим­пан­зетата ветерани изг­раж­дали по-позитивни връзки в срав­нение с младоците, които често изпадали в ненужни кон­ф­ликти.

“Най-интересното в случая е удивител­ната прилика на шим­пан­зетата с човеш­ките същес­тва, изтъква Алек­сан­дра Розати. С въз­растта тези животни са склонни да пред­почитат по-тесен кръг от стой­нос­тни приятел­с­тва, да тър­сят мир и спокойс­т­вие!“

Нап­ример 40-годишен мъжки екзем­п­ляр има средно 3 пъти повече висококачес­т­вени приятел­с­тва и 1/3 повече жен­ски приятел­с­тва.

България

Икономика

Култура

Поетесата Емили Дикинсън оживява на бургаска сцена

Поетесата Емили Дикинсън оживява на бургаска сцена

Премиера на теат­рал­ния спек­такъл “Небесна рана или екс­тазът“ с режисьор Симеон Димит­ров се играе днес от 19.00 ч. в Клуб “Модерен Театър“ на…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Loading...