Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет27112020

Брой 229, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Внезапно почина Ибрахим ал Дури – дясната ръка на Саддам Хюсеин

Внезапно почина Ибрахим ал Дури – дясната ръка на Саддам Хюсеин

Внезапно почина Ибрахим ал Дури – дясната ръка на Саддам Хюсеин

Над 100 полицаи са ранени при сблъсъци с демонстранти в Ирак

Езат Ибрахим ал Дури — зловещият номер 2 в режима на ирак­с­кия президент Сад­дам Хюсеин и който през 2003 г. беше сред най-издирваните от американ­ците високопос­тавени служители, е починал, обявиха неговата пар­тия и дъщерята на покой­ния ирак­ски дик­татор, предаде АФП.

Мъжът, за чиято глава САЩ бяха обявили наг­рада от 10 млн. долара по време на нах­луването, свалило от власт пар­тията Баас, която управ­ляваше Ирак от 1968 г., се укриваше. В съоб­щенията за смъртта му не се посоч­ват причината и мяс­тото на смъртта му.

Под­насям съболез­нования по повод смъртта на другаря в бор­бата Ибрахим ал Дури, написа в пос­лание дъщерята Рагад Сад­дам Хюсеин.

Пар­тия Баас също пуб­ликува съоб­щение за смъртта на човека, който през 2003 г. беше зам.-председател на революцион­ния коман­ден съвет и вицеп­резидент на Ирак.

След 2003 г. баасис­тите изиг­раха ключова роля в бунта срещу американ­ците, преди да се сближат с джихадис­т­ката групировка “Ислям­ска дър­жава“ (ИД), победена военно в Ирак през 2017 г.

Във видео, раз­п­рос­т­ранено в интер­нет през 2016 г., Дури нарече “герои“ членовете на ИД, които зав­ладяха големи части от Ирак след юни 2014 г.

Дури беше тясно свър­зан и с Армията на мъжете от нак­ш­бан­дийс­кия орден, от която бяха значителен брой бойци, учас­т­вали в бунта.

Над 100 полицаи и служители на силите за сигур­ност са ранени в сблъсъците с демон­с­т­ранти в Баг­дад и още няколко ирак­ски града.

Според правозащит­ниците в цялата страна при сблъсъците са били ранени 139 учас­т­ници от силите на реда, включително и 7 офицери“, както и 32-ма демон­с­т­ранти.

Масовите демон­с­т­рации отбелязаха пър­вата годиш­нина от широкомащаб­ните протес­тни акции, обх­ванали столицата и отделни райони в южната и цен­т­рал­ната части на Ирак.

България

Икономика

БТПП: Ефектът от частичния локдаун ще е силно отрицателен

БТПП: Ефектът от частичния локдаун ще е силно отрицателен

Бъл­гар­с­ката търговско-промишлена палата никога не е била привър­женик на раз­даването на пари без никакъв ангажимент за която и да е фирма. Тр…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Почина Димитър Ларгов

Почина Димитър Ларгов

На 84-годишна въз­раст ни напусна бив­шият капитан на национал­ния отбор и президент на Бъл­гар­с­кия фут­болен съюз Димитър Лар­гов. Спор­т­ната кари…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...