Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет28012021

Брой 19, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Джо Байдън обяви ключови назначения в администрацията

Джо Байдън обяви ключови назначения в администрацията

Джо Байдън обяви ключови назначения в администрацията

Екипът по национална сигурност събира ветерани от кабинета на Барак Обама

Новоиз­б­раният президент Джо Бай­дън официално пред­с­тави своя екип по национал­ната сигур­ност, със­тавен от хора от админис­т­рацията на Обама. Това е сиг­нал за промяна на политиката на Тръмп “Америка на първо място“ и за връщане към ангажимен­тите на САЩ на глобал­ната арена.

Шестте наз­начения, включ­ващи и бив­шия дър­жавен сек­ретар Джон Кери, бележат въз­с­тановяване на по-традиционния под­ход към отношенията на САЩ с останалия свят и отразяват обещанията на Бай­дън по време на предиз­бор­ната кам­пания, че неговият кабинет ще е огледало на многооб­разието на Америка.

Под­бирайки ветерани във вън­ш­ната политика, Бай­дън очевидно се стреми да прек­рати вой­ната на президента Доналд Тръмп срещу т.нар. “дъл­бока дър­жава“, в резул­тат на която редица висши и от средно рав­нище кариерни служители напус­наха правител­с­т­вото, особено от Дър­жав­ния депар­тамент и Съвета за национална сигур­ност. Някои от тях бяха увол­нени, след като дадоха глас­ност на опозицията си срещу ходовете на правител­с­т­вото.

С наз­начаването на Джон Кери на поста специален пред­с­тавител по въп­росите на климата, Бай­дън залага на обиг­ран в мул­тилатерализма дип­ломат, поз­нат на много световни лидери, за да се пос­вети на пред­виденото зав­ръщане на САЩ в Париж­кото споразумение.

Бай­дън избра дъл­гогодиш­ния дип­ломат и служител в сферата на национал­ната сигур­ност Антъни Блин­кън за дър­жавен сек­ретар. Блин­кън е бил дълго време доверено лице на Бай­дън и е бил фигура номер 2 в Дър­жав­ния депар­тамент и зам.-съветник по национал­ната сигур­ност в админис­т­рацията на Барак Обама, пише Рой­терс. Той е ветеран в американ­с­ката дип­ломация и е на 58 години. Кариерата си в Дър­жав­ния депар­тамент започва при президента Бил Клин­тън. Освен че е служил на двама президенти демок­рати, е бил и дълго време сът­руд­ник в сенат­с­ката комисия по вън­шни отношения.

Блин­кън е изразявал желание да въз­върне доверието на света в САЩ и да въз­с­танови алиан­сите, пос­т­радали по времето на Тръмп, както и да изг­ради нови пар­т­ньор­с­тва, така че Вашин­г­тон да не трябва сам да се противопос­тавя на Пекин, пише ДПА. Амбициите на Блин­кън са да върне американ­с­ката вън­шна политика към стан­дар­тите отп­реди Тръмп и да я нап­рави по-предвидима. Той е критичен и към под­хода на Тръмп към Европа и смята, че отношенията не могат да бъдат просто свеж­дани до това колко пари една страна членка на НАТО харчи за отб­раната си. Той ще трябва и да осъщес­тви намерението на Бай­дън да върне САЩ като страна по иран­с­ката ядрена сделка.

България

Икономика

4000 ресторантьори “окупираха“ Министерския съвет

4000 ресторантьори “окупираха“ Министерския съвет

Протестиращите се оплакаха, че до момента не са получили нито лев от обещаните компенсации за времето, в което са затворени

След раз­цеп­лениет…

Прочети още:

Loading...

Култура

Джейн Фонда ще получи почетна награда „Златен глобус“

Джейн Фонда е без­с­порна фигура в Холивуд като акт­риса и социална активис­тка и знаменитата й кариера ще бъде почетена с най-високата наг­рада …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Томас Тухел подписа с Челси

Новият мени­джър на Челси Томас Тухел е изк­лючително щас­т­лив, че е получил доверието на ръковод­с­т­вото на клуба. 47-годишният бивш треньор на …

Прочети още:

Loading...

Земеделие