Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет21012021

Брой 14, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Истанбул преживява третия скок на пандемията, кара на ваксина

Истанбул преживява третия скок на пандемията, кара на ваксина

Истанбул преживява третия скок на пандемията, кара на ваксина

Чехия ще започне на 18 декември безплатното тестване за зараза

Истан­бул изживява трети пик в пан­демията от коронавирус, заяви здрав­ният минис­тър Фах­рет­тин Коджа, съоб­щава телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от . Епицен­тър . Минис­търът предуп­реди, че ако ситуацията не се подобри и броят на заразените не намалее, ще пос­ледва ново затягане на мер­ките.

От чет­вър­тък Тур­ция започва прилагането на втората доза от раз­работената в страната вак­сина срещу Covid върху доб­роволци. Изпитанията са част от фаза 1 от раз­работ­ването на препарата на тур­с­кия универ­ситет “Ерджийес”. Тази фаза се очаква да завърши до 15 декем­ври, съобщи рек­торът на учеб­ното заведение в окръг Кай­сери проф. Мус­тафа Чалъш.

Пър­вата доза от тур­с­ката вак­сина ERUCOV-VAC е вече приложена на 44 доб­роволци, а от 26 ноем­ври започва прилагането на същите лица и на втората доза от препарата.

Чеш­ките власти се очаква от 18 декем­ври да започ­нат да пред­лагат без­п­латен антигенен тест на всички желаещи, заяви здрав­ният минис­тър Ян Блатни, цитиран от Рой­терс.

“Идеята е много проста: през пър­вите 3 сед­мици на декем­ври, когато всички отиваме да пазаруваме (пред­коледно), някои от нас вероятно ще се заразят. Това ще се прояви някъде около Коледа“, каза той пред мес­тна медия.

Чехия е от най-тежко засег­натите страни в Европа от втората вълна на пан­демията. Сега пред­с­тои тя да отх­лаби някои от противоепидемич­ните мерки, които са в сила от сед­мици и помог­наха да бъде забавено раз­п­рос­т­ранението на вируса.

Във втор­ник премиерът Анд­рей Бабиш поиска да бъде осигурена въз­мож­ност за масово доб­роволно изс­лед­ване с антигенни тес­тове, които са по-бързи и по-лесни за обез­печаване от стан­дар­т­ните ПСР тес­тове, но по-неточни. Други страни вече изпол­з­ваха този вид тес­тове за масово изс­лед­ване.

През сеп­тем­ври заболеваемостта в Чехия, чието население е 10,7 млн. души, започна да се увеличава с едни от най-стремителните тем­пове.

България

Икономика

Култура

Спорт

Земеделие