Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб23012021

Брой 15, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Байдън обещава завръщането на една Америка, “готова да води света“

Байдън обещава завръщането на една Америка, “готова да води света“

Байдън обещава завръщането на една Америка, “готова да води света“

Демократът обяви връщането към една по-традиционна политика

Новоиз­б­раният президент на САЩ Джо Бай­дън обяви “зав­ръщането“ на една Америка, готова да бъде глобален лидер след годините на управ­ление на Тръмп, като пред­с­тави изб­рания от него опитен екип, който ще ръководи дип­ломация и национал­ната сигур­ност в бъдещото му правител­с­тво АФП.

На голяма сцена в своята крепост в Уил­мин­г­тън 78-годишният демок­рат отдели по няколко думи за всяко от пър­вите шест големи имена, номинирани да го прид­ружават при прис­тигането му в Белия дом на 20 януари. Ключовото му пос­лание беше зав­ръщането на мул­тилатерализма, противоположно на “Америка на първо място“ на Доналд Тръмп. Той изрази също “твърда решимост“ да се бори срещу промените в климата. “Това е един екип, който отразява факта, че Америка се зав­ръща, готова да води света“, заяви Джо Бай­дън, прид­ружаван от бъдещата си вицеп­резиден­тка Камала Харис.

Тази първа серия от номинации включва няколко опитни политици, служили по време на ман­дата на Барак Обама, като Антъни Блин­кън, който ще оглави дип­ломацията. “Не можем да решим сами проб­лемите на света“, заяви бив­шият номер две в Дър­жав­ния депар­тамент на САЩ. “Мул­тилатерализ­мът се зав­ръща, дип­ломацията се зав­ръща“, добави бъдещата американ­ска пред­с­тавителка в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Показ­вайки ангажимента си да се бори срещу “климатич­ната криза“, една “екзис­тен­циална зап­лаха“, бъдещият 46-и президент на САЩ съз­даде роля на специален пратеник за Джон Кери. Този бивш първи дип­ломат беше под­писал, от името на САЩ, споразумението за климата, договорено през 2015 г. Новоиз­б­раният президент е обещал да се върне още в пър­вия ден на ман­дата си в Париж­кото споразумение и да пос­тигне въг­лерод­ната неут­рал­ност в САЩ до 2050 година.

Заявявайки, че иска да даде по-важно място на жените и мал­цин­с­т­вата, бив­шият вицеп­резидент на Барак Обама номинира пър­вия латиноамериканец начело на минис­тер­с­т­вото на вът­реш­ната сигур­ност, Алехан­дро Майор­кас, както и пър­вата жена, ръководител на разуз­навател­ните служби — Аврил Хейнс. Демок­ратът пред­вижда също така, според източ­ник от неговия антураж, да номинира за минис­тър на финан­сите пред­седател­ката на цен­т­рал­ната банка Джанет Йелън.

Като избира тези квалифицирани и с управ­лен­ски опит лич­ности, Джо Бай­дън показва зав­ръщане към една по-традиционна политика от тази на пред­шес­т­веника си Доналд Тръмп, прис­тиг­нал във Вашин­г­тон с обещанието да скъса с вър­хуш­ката. Демок­ратът обаче отх­върли идеята, че със своя екип просто пов­таря още един ман­дат на Обама.

Икономика

Култура

„Червената шапчица“ е любим спектакъл за деца

На 23 януари от 11.00 ч. на Голяма сцена в Софийс­ката опера и балет ще се играе пред­с­тав­ление на всички деца по приказ­ката на Шарл Перо „Чер…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Левски продаде Найджъл Робърта на Динамо (Загреб)

Левски продаде Найджъл Робърта на Динамо (Загреб)

Шефовете на двата клуба са си стиснали ръцете, остава нидерландецът да подпише своя договор

Нападателят на Лев­ски Найджъл Робърта ще продължи…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...