Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт02032021

Брой 42, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) АФП: САЩ обръщат нова страница с идването на Байдън

АФП: САЩ обръщат нова страница с идването на Байдън

АФП: САЩ обръщат нова страница с идването на Байдън

Германският президент изрази голямо облекчение от смяната на властта във Вашингтон

Бив­шият вече американ­ски президент Доналд Тръмп отпътува вчера за Флорида броени часове преди да положи клетва Джо Бай­дън, който влиза в Белия дом, определяйки се като обединител на една разединена, нес­покойна и наранена страна, пише Жером Кар­тийе от АФП.

.

Макар че във видеооб­ръщението си Тръмп в крайна сметка пожела успех на прием­ника си, милиар­дерът, извес­тен с буй­ния си нрав, така и не го поз­д­рави. Нещо повече, той не присъс­тва на церемонията по встъп­ването му в длъж­ност във Вашин­г­тон, което не се е случ­вало от 150 г.

За раз­лика от него Барак Обама, Джордж У. Буш и Бил Клин­тън бяха на пред­ните места в този важен момент за американ­с­ката демок­рация, който нас­тъпи в 12 ч. вчера (17 ч. по Гринуич) при крайно засилени мерки за сигур­ност, заради които американ­с­ката федерална столица е неуз­наваема.

Вчераш­ният ден ще остане в историята и по още една причина — за първи път жена става вицеп­резидент на най-могъщата страна в света. 56-годишната Камала Харис ще е също така пър­вата чер­нокожа и пър­вият човек от индийски произ­ход на този пост.

След ман­дат, белязан от лавина от скан­дали и две процедури за импийч­мънт, Доналд Тръмп излиза от властта с най-ниско рав­нище на одоб­рение в допит­ванията, изолиран от част от хората в соб­с­т­вения си лагер, ужасени от насилието в Капитолия. След кратка церемония във воен­ната база “Анд­рюс“ близо до Вашин­г­тон, Тръмп отпътува за пос­леден път с правител­с­т­вения самолет “Еър форс уан“ за голф клуба си в Мар а Лаго, Флорида, където ще започне животът му на бивш президент.

Бай­дън, който става президент на 78 години след половин век в политиката, въз­намерява още от пър­вия ден да се прояви като пълна противополож­ност на бив­шия биз­нес­мен от Ню Йорк, както фор­мално, така и по същес­тво.

Като важна и сим­волична проява на един­с­тво лидерът репуб­ликан­ците в Сената Мич Мак­конъл присъс­тва вчера заедно с Бай­дън, отк­лик­вайки на негова покана, на литур­гия в катед­ралата “Сейнт Матюс“.

Във втор­ник вечерта, малко след прис­тигането си във Вашин­г­тон, Бай­дън почете паметта на жер­т­вите на COVID-19, за раз­лика от Доналд Тръмп, който от месеци се опит­ваше да омаловажи мащаба на пан­демията, отнела живота на над 400 000 души в САЩ. “За да се излекуваме, трябва да пом­ним. Понякога е трудно да пом­ниш, но това е пътят към изцелението“, заяви Бай­дън, зас­танал пред внушител­ния памет­ник на Ейб­рахам Лин­кълн.

Часове преди встъп­ването в длъж­ност на Джо Бай­дън като президент на САЩ гер­ман­с­кият президент Франк-Валтер Щайн­майер изрази голямо облек­чение от този факт и увери, че това чув­с­тво се споделя от много хора в Гер­мания. “Рад­ваме се, че САЩ като изк­лючително важен пар­т­ньор занап­ред отново ще бъдат редом с нас по много въп­роси: в общата и солидарна борба срещу пан­демията, светов­ното опаз­ване на климата и въп­росите на сигур­ността“, се казва във видеопос­лание на Щайн­майер.

България

Кмет и 3 балотажа за БСП, ГЕРБ спечели Мъглиж с натиск и менипулации

Кмет и 3 балотажа за БСП, ГЕРБ спечели Мъглиж с натиск и менипулации

В седем от дванадесетте населени места у нас, където на 28 фев­руари се проведоха час­тични избори за кмет, БСП учас­тва със свои кан­дидати. Ед…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

В Ямбол започва 22-ят Международен маскараден фестивал “Кукерландия“

От 12 до 14 март в Ямбол и в някои села на община Тун­джа ще се със­тои 22-ят Меж­дународен мас­караден фес­тивал “Кукер­лан­дия“ и Национал­ният ку…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие