Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт02032021

Брой 42, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Португалците гласуваха на избори за президент

Португалците гласуваха на избори за президент

Португалците гласуваха на избори за президент

Фаворит е досегашният държавен глава Марселу Ребелу де Соуза

Пор­тугал­ците гласуваха в неделя на избори за президент, които бяха белязани до голяма степен от драматич­ната ситуация в здравеопаз­ването, която принуди влас­тите отново да въведат каран­тина, предаде АФП.

Пред­ния ден страната регис­т­рира рекор­д­ния брой от 15 333 нови случаи на коронавирус и 274 смър­тни случаи за пос­лед­ното денонощие.

Ряз­кото увеличаване на случаите на КОВИД-19 въз­п­репят­с­тва провеж­дането на традиционни митинги в пос­лед­ните дни на предиз­бор­ната кам­пания. На фона на теж­ката здравна ситуация, кан­дидати и наб­людатели се опасяват, че избирател­ната актив­ност на тези избори ще е рекор­дно ниска.

За да насър­чат актив­ността на избирателите, миналата неделя избор­ните власти на Пор­тугалия за първи път организираха пред­варително гласуване. Близо 200 000 от 9,3 млн регис­т­рирани избиратели се въз­пол­з­ваха от тази въз­мож­ност, но кад­рите, показ­ващи образувалите се дълги опашки пред някои избирателни сек­ции, най-вече в Лисабон, нямаха очак­вания насър­чителен ефект.

Фаворит на тези избори е досегаш­ният пор­тугал­ски президент Мар­селу Ребелу де Соуза. Здрав­ната ситуация обаче съз­дава извес­тна несигур­ност около социологичес­ките изс­лед­вания, които въп­реки всичко единодушно прог­нозират победа за сегаш­ния президент още на пър­вия тур.

Любопитен факт е, че и четиримата президенти на Пор­тугалия след идването на демок­рацията през 1974 г. са изб­рани още на първи тур.

Според анализаторите в изненада на сегаш­ните избори може да се превърне 38-годишният юрист, основател на антисис­тем­ната пар­тия “Дос­татъчно!“ Андре Вен­тура. Очаква се той да спечели около 10 процента от гласовете и да има резул­тат, близък с този на бив­шата евродепутатка на социалис­тите Ана Гомеш.

В Пор­тугалия президен­тът не раз­полага с изпъл­нителна власт.

България

Кмет и 3 балотажа за БСП, ГЕРБ спечели Мъглиж с натиск и менипулации

Кмет и 3 балотажа за БСП, ГЕРБ спечели Мъглиж с натиск и менипулации

В седем от дванадесетте населени места у нас, където на 28 фев­руари се проведоха час­тични избори за кмет, БСП учас­тва със свои кан­дидати. Ед…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

В Ямбол започва 22-ят Международен маскараден фестивал “Кукерландия“

От 12 до 14 март в Ямбол и в някои села на община Тун­джа ще се със­тои 22-ят Меж­дународен мас­караден фес­тивал “Кукер­лан­дия“ и Национал­ният ку…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие