Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб27022021

Брой 40, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) САЩ се върнаха в Съвета на ООН за човешките права

САЩ се върнаха в Съвета на ООН за човешките права

САЩ се върнаха в Съвета на ООН за човешките права

Антониу Гутериш и ЕС призоваха за незабавно прекратяване на репресиите в Мианма

Съветът на ООН за човешки права започна вчера новата си сесия, която е белязана от зав­ръщането на САЩ и дъл­боки раз­деления за работата му. Сесията ще продължи един месец и ще се води онлайн вместо присъс­т­вено в Женева.

Сред основ­ните й теми ще са реп­ресията на политически протести в Мианма и Беларус и продъл­жаващите нарушения на човешки права в продъл­жаващата от едно десетилетие граж­дан­ска война в Сирия, предаде ДПА. САЩ напус­наха Съвета през 2018 г. при управ­лението на Доналд Тръмп. Админис­т­рацията на сегаш­ния президент Джо Бай­дън реши да сложи край на бой­кота и да присъс­тва на сесията като страна наб­людател. Дър­жав­ният сек­ретар Антъни Блин­кън обаче заяви, че САЩ все още имат дъл­боки съм­нения поради пос­тоян­ното със­редоточаване на Съвета върху Израел, както и поради проб­лем­ното със­тояние на човеш­ките права в някои страни членки.

Членовете на Съвета Русия и Китай, заедно с бив­шия член Саудит­ска Арабия, неот­давна почти осуетиха наз­начаването на дип­ломата от Фиджи и бивш вър­ховен съдия Нажат Шамим Хан за пред­седател на Съвета на ООН за човешки права. Според дип­ломати в Женева спорът около Хан изважда на показ раз­лич­ното отношение към човеш­ките права сред някои членки на Съвета като Русия, Китай, Куба, Венецуела, Филипините и Пакис­тан. Тези страни редовно заявяват, че Съветът не трябва да се меси във вът­реш­ните дела на други дър­жави чрез раз­с­лед­вания или сан­к­ции за нарушения на човешки права.

Генерал­ният сек­ретар на ООН Антониу Гутериш нас­тоя воен­ните в Мианма, които свалиха от власт цивил­ното правител­с­тво на Аун Сан Су Чжи, да прек­ратят незабавно реп­ресиите. Същев­ременно гер­ман­с­кият вън­шен минис­тър Хайко Маас предуп­реди, че ЕС може да наложи сан­к­ции на Мианма като крайна мярка след воен­ния прев­рат и реп­ресиите срещу опозицията в страната. “Не сме готови да стоим и да гледаме. Ще изпол­з­ваме всички дип­ломатически канали, за да насър­чим деес­калация в Мианма, но наред с това, като крайна мярка, ще под­гот­вим сан­к­ции срещу воен­ния режим“, каза Маас при прис­тигането си в Брюк­сел за среща с колегите си от ЕС.

Три сед­мици след като завзе властта, хун­тата в Мианма не успява да спре всекид­нев­ните протести и движението за граж­дан­ско непод­чинение, които нас­тояват за освобож­даване на изб­раната лидерка Аун Сан Су Чжи и въз­с­тановяването й на власт.

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Треньорът на ЦСКА не се притеснява от „орлите“

Треньорът на ЦСКА не се притеснява от „орлите“

Лудогорец разполага с добри футболисти, но аз познавам техните слабости, обяви Бруно Акрапович

Треньорът на ЦСКА Бруно Акрапович заяви, че ня…

Прочети още:

Loading...

Земеделие