Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 235, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Най-малко седем загинали в Мианма при протести срещу военния преврат

Най-малко седем загинали в Мианма при протести срещу военния преврат

Най-малко седем загинали в Мианма при протести срещу военния преврат

Полицията разположи значителни сили в най-големите градове, за да предотврати демонстрациите

Полицията в Мианма вчера откри огън по протес­тиращи срещу воен­ния прев­рат и уби най-малко шес­тима души във втория ден на реп­ресии над демон­с­т­рациите в цялата страна, предаде Рой­терс. Отделно една жена почина от вероятен сър­дечен удар, след като полицията раз­п­ръсна учител­ски протест със зашеметяващи гранати в Янгон.

В Мианма цари хаос откакто армията взе властта и задържа лидер­ката на граж­дан­с­кото правител­с­тво Аун Сан Су Чжи и голяма част от ръковод­с­т­вото на пар­тията й на 1 фев­руари. Воен­ните твър­дят, че е имало измами на изборите през ноем­ври, които пар­тията на Аун Сан Су Чжи спечели убедително. Прев­ратът сложи край на плахите опити за демок­рация след близо 50 години военно управ­ление, изкара на улиците стотици хиляди души и беше осъден от запад­ните страни.

Полицията стреля по протес­тиращите в Янгон, след като не успя да ги раз­п­ръсне със зашеметяващи гранати, съл­зот­ворен газ и изс­т­рели във въз­духа. Един мъж е починал, след като бил докаран с огнес­т­релна рана в гър­дите в бол­ница, съобщи пожелал аноним­ност лекар. При стрел­бата на полицията има и ранени. Полицията откри огън и по демон­с­т­ранти и в южния град Дауей, като уби трима и рани още няколко, съобщи мес­тен политик. Медията “Мианма сега“ съобщи за двама убити в град Ман­далей.

Полицията в Мианма раз­положи рано в събота значителни свои сили в двата най-големи града на страната, Янгон и Ман­далай, за да зат­рудни протес­т­ните прояви срещу воен­ния прев­рат, предаде АП. Кризата в Мианма претърпя драматичен раз­вой, след като пос­ланикът на страната в ООН, на специална сесия на общото съб­рание на организацията, заяви, че остава лоялен на отс­т­ранената от воен­ните лидерка Аун Сан Су Чжи и призова меж­дународ­ната общ­ност да окаже натиск върху армията да предаде властта.

В Янгон и Ман­далай, където всеки ден има демон­с­т­рации срещу воен­ния прев­рат в Мианма, имаше арести. Полицията прилага заповедите на воен­ния съвет, управ­ляващ Мианма, да не бъдат допус­кани събирания на едно място на петима и повече души. В много други градове на Мианма също се провеж­дат демон­с­т­рации срещу прев­рата, извър­шен на 1 фев­руари.

Прев­ратът нанесе удар на крех­кото раз­витие на демок­рацията в Мианма след пет десетилетия на военно управ­ление. Пар­тията на Су Чжи убедително спечели пар­ламен­тар­ните избори в страната ноем­ври и се очак­ваше да сфор­мира правител­с­тво за нов управ­лен­ски ман­дат, но армията блокира работата на пар­ламента и задържа Су Чжи и високопос­тавени членове на ней­ното правител­с­тво.

Икономика

Земеделието ни все още се крепи на семейната работна сила

Няма друг сек­тор от икономиката, където за пос­лед­ните десет години да бъде отчетен тол­кова голям срив на заетите работни лица, като сел­с­кото…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Ники Михайлов недоволен от ремито

Ники Михайлов недоволен от ремито

Вратарят на Лев­ски Николай Михай­лов бе недоволен от нулевото равен­с­тво срещу Арда в среща от 16-ия кръг на Първа лига. “Не беше добър мач за…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Роден сладолед „Атила“ влезе в ТОП 10 на най-добрите джелати в света

Роден сладолед „Атила“ влезе в ТОП 10 на най-добрите джелати в света

Произведен е с българско биволско кисело мляко, добито в биоферма край китното подбалканско село Розино

Бъл­гария е един­с­т­вената дър­жава от ЕС

Прочети още:

Loading...