Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 240, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) САЩ: Принц Салман лично разпоредил ликвидирането на Кашоги

САЩ: Принц Салман лично разпоредил ликвидирането на Кашоги

САЩ: Принц Салман лично разпоредил ликвидирането на Кашоги

Звер­с­кото убийс­тво на саудит­с­кия жур­налист Джамал Кашоги през 2018 г. е било поръчано лично от прес­толонас­лед­ника Мохамед бин Сал­ман. В това е убеден Вашин­г­тон, който обаче няма да наказва пряко винов­ника, пише “Дойче веле“.

Тай­ният американ­ски док­лад за убийс­т­вото на Джамал Кашоги е едноз­начен и дирек­тор­ката на национал­ното разуз­наване Аврил Хайнс го резюмира в 10 секунди: “Нашата оценка е: операцията по залавянето и убийс­т­вото на Джамал Кашоги е одоб­рена от Мохамед бин Сал­ман.” Досега американ­с­ките власти не са го заявявали така категорично. Доналд Тръмп и неговият дър­жавен сек­ретар Майк Пом­пео пос­тавяха под съм­нение съучас­тието на прес­толонас­лед­ника в брутал­ното убийс­тво в саудит­с­кото кон­сул­с­тво в Истан­бул. Те след­ваха мотото: нищо кон­к­ретно не се знае.

Оказва се обаче, че под­роб­ният сек­ретен док­лад е наличен отдавна: Кон­г­ресът задължи правител­с­т­вото още преди две години да го пуб­ликува. Но чак след встъп­ването на админис­т­рацията на Бай­дън това се случи. И според новия дър­жавен сек­ретар Антъни Блин­кен това е голяма победа: “Фак­тът, че осигуряваме проз­рач­ност и като американ­ско правител­с­тво осветяваме случилото се, е една значителна стъпка.”Въпреки това, за момента дирек­тни сан­к­ции на САЩ срещу прес­толонас­лед­ника на Саудит­ска Арабия не са наложени. Блин­кен аргумен­тира това по след­ния начин: “Отношенията със Саудит­ска Арабия са важни. Имаме важни интереси там. И запаз­ваме ангажимента си към защитата на крал­с­т­вото. Затова не искаме да прекъс­ваме отношенията си чрез нашите дейс­т­вия, а да пос­тиг­нем нов баланс.”

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Сестри Стоеви на полуфиналите във финалния турнир на световните серии

Сестри Стоеви на полуфиналите във финалния турнир на световните серии

Сес­т­рите Стефани и Габ­риела Стоеви намериха място в полуфиналите на финал­ния тур­нир на Светов­ните серии по бад­мин­тон в Бали (Индонезия) с на…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

5% по-високи заплати за чиновниците догодина

5% по-високи заплати за чиновниците догодина

Инфлацията притеснява всички, но не е чак толкова висока, обави служебният финансов министър Валери Белчев

Въп­реки че все още е рано за оконч…

Прочети още:

Loading...