Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 95, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Португалия отменя извънредното положение заради COVID-19 в петък

Португалия отменя извънредното положение заради COVID-19 в петък

Португалия отменя извънредното положение заради COVID-19 в петък

Ваксинираните в САЩ могат да ходят навън без маски

Извън­ред­ното положение заради COVID-19 в Пор­тугалия ще бъде отменено в петък, съобщи президен­тът Мар­селу Ребелу де Соуза, цитиран от Рой­терс. Аген­цията отбелязва, че решението се взема в момент, когато броят на инфек­циите бележи рязък спад и страната се готви допъл­нително да смекчи строгия лок­даун, наложен преди повече от три месеца.

“Без извън­редно положение е необ­ходимо да под­дър­жаме или да пред­п­риемем всички основни мерки, за да предот­в­ратим рег­рес“, заяви вчера Де Соуза в телевизионно обръщение. Пор­тугалия ще премине в положение на “бед­с­т­вие“, което все още ще поз­волява на правител­с­т­вото да налага някои мерки за намаляване на риска от инфек­циите, но правилата, които може да въведе са по-ограничени и оправ­дани. “Ако е необ­ходимо няма да се поколебая отново да въведа извън­редно положение“, допълни президен­тът.

Пор­тугалия, страна с малко над 10 млн. души население, е регис­т­рирала 834 991 случая на коронавирус и 16 970 починали от заразата от началото на пан­демията.

Същев­ременно здрав­ните власти в САЩ обявиха, че напълно вак­синираните американци няма нужда да носят маски навън, освен ако не са сред голям брой непоз­нати хора, предаде АП. Цен­т­ровете за кон­т­рол и превен­ция на болес­тите (ЦКПБ) оповес­тиха вчера нови насоки. Досега те съвет­ваха хората да носят маски навън, ако са на раз­с­тояние до около 1,8 м един от друг. Промяната идва, след като над половината от пъл­нолет­ното население на САЩ получи поне една доза вак­сина, а повече от една трета са напълно вак­синирани.

Според препоръките на здрав­ните власти не е необ­ходимо хората, независимо дали са напълно вак­синирани или не, да носят маски навън, когато ходят пеш, карат велосипед или тичат сами или с хора от своето домакин­с­тво. Те могат да бъдат без маски също на малки събирания на отк­рито с напълно вак­синирани хора.

Невак­синираните би тряб­вало да носят маски на събирания на отк­рито, на които има други невак­синирани хора. Те също така би тряб­вало да продъл­жат да носят маски, когато посещават рес­торанти на отк­рито.

Икономика

Loading...

Култура

Габровското биенале на хумора и сатирата се отлага

Заради продъл­жаващата пан­демична обс­тановка и пред­вид меж­дународ­ния мащаб на събитието, 25-тото издание на Габ­ров­с­кото биенале на хумора и с…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие