Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 114, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Най-малко 26 души са убити при израелски удари по Газа

Най-малко 26 души са убити при израелски удари по Газа

Най-малко 26 души са убити при израелски удари по Газа

Иран обеща подкрепа за Хамас

Най-малко 26 човека са загинали и 50 са били ранени вслед­с­т­вие на израел­с­ките въз­душни удари по град Газа вчера, обявиха здрав­ните власти в палес­тин­с­кия анк­лав, предаде АП.

Това е най-кръвопролитната единична атака от започ­налото преди сед­мица ожес­точен боеве между Израел и палес­тин­ски екс­т­ремисти ивицата Газа, управ­лявана от ислямис­т­кото движение Хамас. Спасителни екипи вадят оцелели и убити изпод отлом­ките от раз­рушенията.

По-рано вчера израел­с­ката армия съобщи, че през нощта е нанесла въз­душен удар по дома на шефа на политичес­кото бюро на Хамас в ивицата Газа Яхия Синуар в град Хан Юнес. За пос­лед­ните два дни това е третият подобен удар срещу жилища на коман­дири от радикал­ната групировка. От Хамас и Ислям­ски джихад приз­наха, че досега са загинали 20 техни бойци. Израел обаче твърди, че истин­с­кият им брой е много по-голям.

Изг­лежда израел­с­ката авиация се стреми да зачести ударите си, за да нанесе въз­можно най-много щети на Хамас, докато се ускоряват опитите за пос­тигане на примирие, отбеляза АП. В региона прис­тигна американ­ски дип­ломат с цел да намали нап­режението.

Вчера израел­с­ките ВВС унищожиха дома на заместник-шефа на политичес­кото бюро на Хамас в ивицата Газа Халил ал-Хая, като изс­т­реляха няколко ракети по жилищ­ната сграда в района Ат Туфах в град Газа, припомня ТАСС. Прес­служ­бата на израел­с­ките сили за отб­рана пуб­ликува днес списък от трий­сетина имена на водещи фигури от радикал­ните движения Хамас и “Ислям­ски джихад“, лик­видирани от Израел от началото на воен­ната операция преди една сед­мица.

Палес­тин­ски екс­т­ремисти от ивицата Газа са изс­т­реляли за няколко часа след полунощ 55 ракети срещу градове в Цен­т­рален и Южен Израел, а в отговор израел­с­ките ВВС са пус­нали най-малко 100 бомби върху тунели и бун­кери на Хамас в цен­т­рал­ната и север­ната част на ивицата Газа, съоб­щиха военни източ­ници за израел­с­кото радио Кан.

Палес­тин­ците от ивицата Газа от 10 май насам са изс­т­реляли по посока на Израел, по данни на израел­с­ката армия и медиите, около 2,9 хиляди ракети, като 90 на сто от тях са били прех­ванати от сис­темата за противовъз­душна защита“Железен купол“, а над 400 са пад­нали на територията на анк­лава, без да прелетят през границата. В отговор израел­с­ките сили са унищощили около 700 военни обекти на радикални организации на територията на палес­тин­с­кия анк­лав.

Същев­ременно Иран обеща на палес­тин­с­кото движение “Хамас“ под­к­репа в бор­бата срещу Израел, предаде ДПА. Коман­дирът на бригадите “Кудс“ на иран­с­кия гвар­дейски кор­пус Есмаил Каани е уверил вчера в телефонен раз­говор лидера на Хамас Исмаил Хания в пъл­ната си под­к­репа, съоб­щиха иран­ски дър­жавни медии. От своя страна, Хания е благодарил на Иран и е казал, че бор­бата срещу Израел не е само на Хамас, а на целия ислям­ски свят.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Португалия се развихри преди Евро 2020

Португалия се развихри преди Евро 2020

Европейс­кият шам­пион Пор­тугалия победи Израел с 4:0 в пос­лед­ната си кон­т­рола преди началото на Евро 2020, което ще се проведе от 11 юни …

Прочети още:

Loading...

Земеделие