Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 184, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Финландците гласуваха на местни избори

Финландците гласуваха на местни избори

Финландците гласуваха на местни избори

Във Фин­лан­дия вчера бяха произ­ведени мес­тни избори. Те се смятат за първи тест за популяр­ната млада министър-председателка Сана Марин и ръководената от нея Фин­лан­д­ска социал­демок­ратическа пар­тия. Мар­тин встъпи в длъж­ност само преди година и половина, малко преди да избухне пан­демията, предаде АП.

35-годишната Марин, която през декем­ври 2019 г. стана най-младият европейски премиер, е много популярна в страната и получи пох­вали и от чуж­бина за начина, по който се справя в коронавирус­ната криза в страната си с население от 5,5 милиона. Но резул­татът от изборите може да се окаже разочароващи за нея като водач на социал­демок­ратите. Въп­реки лич­ната й популяр­ност ръководената от нея пар­тия не успя да спечели доверието на младите гласоподаватели. Двете опозиционни пар­тии — кон­сер­ватив­ната Национална коалиционна пар­тия, и популис­т­ката пар­тия “Фин­лан­дци“ водят в социологичес­ките проуч­вания.

Вчераш­ното гласуване за със­тава на над 300 общин­ски и град­ски съвета ще бъде показателно за популяр­ността на пар­тиите преди след­ващите пар­ламен­тарни избори през 2023 г. Този път залозите са по-големи, тъй като мес­т­ните избори бяха отложени с два месеца заради кризата с ковида, а и поради нап­режение в пет­пар­тий­ната лявоцен­т­рис­тка управ­ляваща коалиция. През април тя едва не се раз­падна, когато пар­тията Фин­лан­д­ски цен­тър, един от големите коалиционни пар­т­ньори, зап­лаши да я напусне заради спор около хар­ченето на пуб­лични сред­с­тва.

Основ­ните теми на избор­ната кам­пания са планираните от правител­с­т­вото социални и здравни реформи, свър­зани с мес­т­ната власт, данъците и стратегията на страна за излизане от ковид кризата.

Най-новите социологически проуч­вания сочат, че Национал­ната коалиционна пар­тия ще получи 19 процента от гласовете “Фин­лан­д­ците“ — 18 процента, а социал­демок­ратите на Марин — 17 процента, което би било с около 1,1 процента по-малко, откол­кото на предиш­ните избори.

От началото на пан­демията Фин­лан­дия е регис­т­рирала под 94 000 случая на заразяване и 946 починали — един от най-ниските показатели в Европа.

България

Икономика

Култура

Спорт

Пирин губел точки заради съдиите

Пирин губел точки заради съдиите

В предстоящите двубои ще започнем да побеждаваме, убеден е Станислав Костов

Фут­болис­тът на Пирин (Благоев­г­рад) Станис­лав Кос­тов говори пред S…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...