Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 204, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) САЩ признаха, че атаката с дрон в Кабул е трагична грешка

САЩ признаха, че атаката с дрон в Кабул е трагична грешка

САЩ признаха, че атаката с дрон в Кабул е трагична грешка

САЩ определиха като трагична грешка мощ­ния въз­душен удар, нанесен с дрон по автомобил в Кабул на 29 август т.г., при който загинаха 10 души, сред които 7 деца, пише Епицен­тър. Приз­нанието дойде лично от ръководителя на Цен­т­рал­ното коман­д­ване на САЩ ген. Франк Мак­кензи, който коор­динираше операцията по евакуацията от Афганис­тан. Той изпол­зва прес­кон­ферен­ция в Пен­тагона, за да обяви: “Ударът беше трагична грешка и аз иск­рено се извинявам“.

В края на август САЩ извър­шиха нападение с дрон над автомобил, за който твър­дяха, че е на атен­татори самоубийци на “Ислям­ска дър­жава“ (ИД) и е пълен с екс­п­лозиви. Това се случи ден след терорис­тичен атен­тат на летището, който уби над 170 души, в това число и 13 американ­ски военни. Според САЩ колата се е насоч­вала към летището за нов голям атен­тат. Операцията по онова време бе определена от американ­с­ките военни като успешна.

По-късно медии изразиха съм­нения във вер­сията на Пен­тагона за случилото се, изтък­вайки, че шофьорът на ударената от дрона кола е бил дъл­гогодишен служител на американ­ска хуманитарна организация, и посоч­вайки лип­сата на доказател­с­тва, че в автомобила е имало екс­п­лозиви. Сега Макензи призна, че е малко вероятно автомобилът или убитите да са били свър­зани с „Ислям­ска дър­жава“ или да са пред­с­тав­лявали пряка зап­лаха за американ­с­ките сили на летището в Кабул. „Чув­с­т­вам се отговорен за това и си давам сметка за въп­росите на медиите“, каза още генералът. Мак­кензи каза, че колата е била ударена заради “иск­реното убеж­дение“, че е пред­с­тав­лявала непос­ред­с­т­вена зап­лаха. Американ­с­кият минис­тър на отб­раната Лойд Остин също под­несе извиненията си за извър­шения пог­решка удар в Кабул, при който загинаха невинни цивилни.

България

Икономика

Loading...

Култура

Възпитаници на акад. Светлин Русев откриват изложба в Ловеч

Юбилейна изложба “Съв­ремен­ното изкус­тво. 30 години цвят и свет­лина“ се откри в Художес­т­вена галерия “Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч. Екс­позиц…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Лицензът на „сините“ виси със страшна сила, твърди шеф от „Герена“

Новият изпъл­нителен дирек­тор на Лев­ски Иво Ивко бе категоричен, че лицен­зът на “сините“ виси неп­рекъс­нато и със страшна сила и допълни, че б…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...