Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 234, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Магдалена Андершон стана първата жена премиер на Швеция

Магдалена Андершон стана първата жена премиер на Швеция

Магдалена Андершон стана първата жена премиер на Швеция

Швед­с­кият пар­ламент избра вчера Маг­далена Андер­шон за пър­вата жена премиер в историята на страната, предаде АП. Досега тя беше финан­сов минис­тър, а неот­давна беше определена за лидер на Швед­с­ката социал­демок­ратическа пар­тия (ШСДП). Андер­шон замени Стефан Льовен като лидер на пар­тията и премиер — длъж­ности, от които той се оттегли по-рано тази година.

Събитието е важно за Швеция, която от десетилетия е смятана за една от най-прогресивните страни в Европа що се отнася до меж­дуполовите отношения, но все още не беше имала жена за министър-председател, комен­тира АП. Правител­с­т­вото на Льовен се самооп­ределяше като феминис­тко и пос­тавяше рав­ноп­равието между мъжете и жените в основата на вът­реш­нополитичес­ката и меж­дународ­ната си дей­ност.

В реч пред пар­ламента независимият депутат Амине Какабаве, която под­к­репи Андер­шон, изтъкна, че тази година Швеция отбелязва 100 години от решението да въведе всеобщи и равни избирателни права. “Ако на жените се поз­волява само да гласуват, но никога те самите да не бъдат избирани на най-високия пост, демок­рацията не е пълна“, каза Какабаве която по произ­ход е иран­ска кюр­дка. Тя добави, че в избирането на Маг­ладена Андер­шон за премиер “има нещо сим­волно.“ За кан­дидатурата на Андер­шон гласуваха 117 от депутатите в Рик­с­дага — 349-членния еднокамарен пар­ламент. 174 бяха против, 57 се въз­дър­жаха, а един народен пред­с­тавител отсъс­т­ваше от залата.

В Швеция по кон­с­титуция министър-председателите може да бъдат наз­начавани и да управ­ляват, стига против тях да не е абсолютно мнозин­с­тво от най-малко 175 депутати.

България

Икономика

Култура

Спорт

Положението на „Герена“ пак е критично

Положението на „Герена“ пак е критично

Нямаше никакви финансови отстъпки от страна на Хубчев и екипа му, разочарован съм, призна изпълнителният директор на Левски Ивайло Ивков

Изпъ…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...