Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 271, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Олаф Шолц е новият канцлер на Германия

Олаф Шолц е новият канцлер на Германия

Олаф Шолц е след­ващият кан­ц­лер на Гер­мания, Това стана ясно, след като неговата Социал­демок­ратическа пар­тия (СДП) под­писа споразумение със Зелените и Свобод­ните демок­рати (СвДП) за фор­миране на нова управ­ляваща коалиция.

Воденият от левоцен­т­рис­тки пар­тии алианс обяви в сряда споразумението за със­тавяне на новото гер­ман­ско правител­с­тво, което пос­тавя социал­демок­ратите (СДП) начело на страната за първи път от 16 години насам, според коалицион­ния договор.

Два месеца след като СДП победи кон­сер­ватив­ната коалиция ХДС-ХСС на Ангела Мер­кел на пар­ламен­тар­ните избори, тя сключи споразумение със Зелените и либерал­ните Свободни демок­рати, което ще наз­начи нас­тоящия финан­сов минис­тър Олаф Шолц (63 г.), за кан­ц­лер.

След­ващото гер­ман­ско правител­с­тво ще въведе отново “спирачка за дълга“ през 2023 г. и ще се стреми да прек­рати изпол­з­ването на въг­лища до 2030 г. Гер­мания ще въз­с­танови кон­с­титуционно установения лимит на дълга от 2023 г., заяви бъдещото правител­с­тво в коалицион­ното споразумение, като същев­ременно запази обещанията си да инвес­тира значителни сред­с­тва в климата и инф­рас­т­рук­турата през след­ващите години.

Кан­дидатът за кан­ц­лер на Зелените Аналена Баер­бок ще бъде минис­тър на вън­ш­ните работи, а съп­ред­седателят на пар­тията Роберт Хабек ще бъде вицекан­ц­лер. Крис­тиан Лин­д­нер, който ръководи СвДП, ще бъде минис­тър на финан­сите. Крис­тин Лам­б­рехт от СДП ще бъде минис­тър на вът­реш­ните работи. Освен кан­ц­лера Олаф Шолц, СДП има още седем минис­три, на Зелените са отредени пет ведом­с­тва, а на СвДП — четири.

България

Икономика

Андрей Делчев: Горивата ще поскъпват още

Значителен скок на горивата по бен­зинос­тан­циите. С повече от 0,50 лв. за литър или 30% са пос­къп­нали масовите горива за една година, обобщи …

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Нов трофей в богатата колекция на Реал (Мадрид)

Нов трофей в богатата колекция на Реал (Мадрид)

Реал (Мад­рид) спечели Супер­купата на Испания, побеж­давайки с 2:0 на финала Атлетик (Бил­бао). Фут­болис­тите на Карло Анчелоти имаха пълно …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

До края на месеца земеделците могат да променят вида на осигуряването си

До края на месеца земеделците могат да променят вида на осигуряването си

До 31 януари самоосигуряващите се лица, сред които са и много земедел­ски стопани могат да променят вида на осигуряването си, напом­нят от Нац…

Прочети още:

Loading...