Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 274, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Гърция въвежда задължителна ваксинация за хората над 60 години

Гърция въвежда задължителна ваксинация за хората над 60 години

Гърция въвежда задължителна ваксинация за хората над 60 години

СЗО: Висок е рискът от нарастване на инфекциите в цял свят заради Омикрон

Атина съобщи вчера, че ще нап­рави задъл­жителна вак­синацията срещу COVID-19 на хората над 60-годишна въз­раст, предаде Рой­терс. Влас­тите съоб­щиха, че ще налагат глоби в раз­мер на 100 евро на всеки, навър­шил 60 години, който не е вак­синиран. Мяр­ката ще се прилага всеки месец, считано от 16 януари.

Около 63 на сто от населението на страната от 11 милиона души е напълно вак­синирано. През пос­лед­ните сед­мици се увеличи броят на хората, записали си час за пос­тавяне на вак­сина.

“Със­редоточаваме усилията си върху пред­паз­ването на нашите съг­раж­дани и по тази причина вак­синацията им ще стане задъл­жителна занап­ред“, каза гръц­кият премиер Кириакос Мицотакис на заседание на кабинета. “Гър­ците на въз­раст над 60 г., които не са вак­синирани, трябва до 16 януари да са запазили час за пос­тавянето на пър­вата доза, защото в противен случай ще им бъде налагана ежемесечна админис­т­ративна глоба в раз­мер на сто евро“, поясни той.

Гър­ция регис­т­рира увеличение на новите случаи този месец. От началото на пан­демията страната е регис­т­рирала 931 183 случая на заразени и 18 067 починали. Влас­тите заб­раниха на невак­синирани хора да посещават зак­рити прос­т­ран­с­тва като рес­торанти, кина, музеи, фит­неси, дори и да имат негативен тест за коронавирус.

Същев­ременно Светов­ната здравна организация предуп­реди, че новият вариант на коронавируса Омик­рон пред­с­тав­лява висок риск от нарас­т­ване на инфек­циите в цял свят. Той може да доведе до тежки пос­ледици в някои региони, смята организацията. Засега не се съоб­щава за смър­тни случаи, свър­зани с новия вариант. Ръководителят на СЗО Тед­рос Геб­рейесус отново отп­рави призив за дос­тавяне на вак­сини за по-бедните нации. Covid-19 все още не е прик­лючил с нас, предуп­реди той. Геб­рейесус каза още, че учени от цял ​?​?свят работят, за да отк­рият дали новият вариант е свър­зан с по-лесно предаване, риск от пов­торно заразяване и как реагира на вак­сините. Американ­с­кият президент Джо Бай­дън заяви, че новият вариант на коронавируса е “причина за без­покойс­тво, но не е причина за паника“, ден след отк­риването му и в Северна Америка. По думите му засега няма нужда от лок­даун, ако “хората са вак­синирани и носят маски“.

Случаи на Омик­рон бяха пот­вър­дени в редица страни, сред които Канада, Великоб­ритания, Пор­тугалия, Бел­гия, Нидер­лан­дия и Япония. Новият вариант принуди Великоб­ритания, ЕС и Съединените щати да издадат заб­рана за пътуване за няколко страни в южна Африка. Япония и Израел обявиха, че зат­варят границите си за прис­тигащи чуж­денци, а Авс­т­ралия пос­тави на пауза дъл­гоочак­вания си план за облек­чаване на гранич­ните ограничения.

България

Гласове в защита на словото

Гласове в защита на словото

Стотици журналисти, общественици, политици и граждани подкрепиха освободените от „Дума“ журналисти

Вед­нага след новината за отс­т­раняването от…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

Поклон пред делото на голямата българка Костадинка Калайджиева

Поклон пред делото на голямата българка Костадинка Калайджиева

През декември 2021 г. доайенката на библиотечното дело у нас навърши своето столетие

Какво е през целия си живот да си верен на една кауза — …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Loading...

Земеделие

Loading...