Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 151, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Барбадос е най-новата република в света

Барбадос е най-новата република в света

Бар­бадос официално се обяви за най-новата репуб­лика в света, като отс­т­рани кралица Елизабет II като дър­жавен глава. На тър­жес­т­вената церемония по обявяването на репуб­ликата присъс­тва синът на кралицата — принц Чарлз, пише БГНЕС.

По време на церемонията знамето на Крал­с­кия стан­дарт, пред­с­тав­ляващо кралицата, беше спус­нато и генерал-губернаторът Сан­дра Мей­сън положи клетва като първи президент на кариб­с­ката ост­ровна дър­жава.

В края на сеп­тем­ври пар­ламен­тът на Бар­бадос единодушно под­к­репи кон­с­титуцион­ните изменения за отказ от монар­хичес­ката форма на управ­ление и прев­ръщането на страната в репуб­лика, а почти месец по-късно гласува за наз­начаването на генерал-губернатора на ост­рова Сан­дра Мей­сън за първи президент. На 29 ноем­ври тя положи клетва като оглавяващ дър­жавата.

Освобож­даването от монар­хията под­к­лажда дебати сред населението от 285 000 души за независимостта от Великоб­ритани. Ост­ровът е бил под британ­ско управ­ление повече от 200 години — до 1834 г., а става независим през 1966 г.

България

Икономика

Loading...

Култура

Оливия Нютън-Джон - символ на триумфа, почина на 73 г.

Оливия Нютън-Джон, супер­з­вез­дата, носителка на наг­ради “Грами“, която триум­фира на върха на поп, кън­три и денс класациите с хитове като “Phy…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

6,5 млн. тона жито в хамбарите

6,5 млн. тона жито в хамбарите

Служеб­ният агроминис­тър Явор Гечев няма да заб­ранява вносът на украин­ско зърно,но ще иска то да не се смесва с бъл­гар­с­кото, защото нашето е …

Прочети още:

Loading...