Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 271, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Чехия въвежда задължителна ваксинация срещу COVID-19

Чехия въвежда задължителна ваксинация срещу COVID-19

Чехия въвежда задължителна ваксинация срещу COVID-19

Мярката е за здравни работници, полицаи, военни и всички хора над 60-годишна възраст

Чеш­ките власти ще въведат задъл­жителна вак­синация срещу COVID-19 за хора, които работят в бол­ници и стар­чески домове, както и за полицейс­ките служители, вой­ниците и някои други професии наред с всички хора над 60-годишна въз­раст, заяви здрав­ният минис­тър Адам Вой­тех, цитиран от Рой­терс.

Страната с 10,7 млн. жители изос­тава от сред­ните нива на вак­синация срещу COVID-19 в ЕС и преживява поредна вълна на инфек­циите, която принуди бол­ниците да сък­ратят приема на нес­пешни пациенти и да призоват на помощ армията и доб­роволци.

Авс­т­рия въведе задъл­жителна вак­синация за всички граж­дани, а някои страни, сред които Гер­мания, обсъж­дат налагането на задъл­жителна имунизация. И други страни тръг­ват по този път. Това е тен­ден­ция, която ще стане водеща в Европа, смята Вой­тех, цитиран от БТА.

Европейс­кият клон на Светов­ната здравна организация (СЗО) изрази пред­паз­ливост по въп­роса за задъл­жителна имунизация срещу Covid-19, но призова за по-добра защита срещу коронавируса при децата. Регионал­ният дирек­тор на СЗО Ханс Клуге изтъкна, че задъл­жител­ната вак­синация трябва да се раз­г­лежда като абсолютно крайна мярка.

Той добави, че се наб­людава увеличение на заразените сред всички въз­рас­тови групи, но най-високо е рав­нището в тази от 5 до 14 г. Решенията за вак­синиране на децата трябва да бъдат обсъж­дани и приемани на национално ниво, смята регионал­ният дирек­тор на СЗО.

Само вак­синирани ще могат да учас­т­ват в новогодиш­ните тър­жес­тва в приз­натата само от Анкара Север­нокипър­ска тур­ска репуб­лика (СКТР), предаде тур­с­ката час­тна телевизия НТВ.

Кипър­с­ките тур­ски власти въведоха нови правила срещу раз­п­рос­т­ранението на COVID-19, които пред­виж­дат общес­т­вените прос­т­ран­с­тва на зак­рито да могат да бъдат посещавани един­с­т­вено от хора с пос­тавени две дози вак­сина срещу коронавирус. Кипър­с­ките турци с незавър­шен вак­синационен курс ще могат да влизат в места като супер­мар­кети, дър­жавни служби и банки един­с­т­вено с негативен PCR-тест, нап­равен през пос­лед­ните 72 часа.

Заб­ранено ще бъде и събирането на над 10 души при гос­туване в домовете, обяви здрав­ното минис­тер­с­тво. В новогодиш­ните праз­нен­с­тва ще могат да учас­т­ват един­с­т­вено вак­синирани с две дози при спаз­ване на изис­к­ването за социална дис­тан­ция от два кв. м на отк­рито и три кв. м на зак­рито.

България

Икономика

Андрей Делчев: Горивата ще поскъпват още

Значителен скок на горивата по бен­зинос­тан­циите. С повече от 0,50 лв. за литър или 30% са пос­къп­нали масовите горива за една година, обобщи …

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Нов трофей в богатата колекция на Реал (Мадрид)

Нов трофей в богатата колекция на Реал (Мадрид)

Реал (Мад­рид) спечели Супер­купата на Испания, побеж­давайки с 2:0 на финала Атлетик (Бил­бао). Фут­болис­тите на Карло Анчелоти имаха пълно …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

До края на месеца земеделците могат да променят вида на осигуряването си

До края на месеца земеделците могат да променят вида на осигуряването си

До 31 януари самоосигуряващите се лица, сред които са и много земедел­ски стопани могат да променят вида на осигуряването си, напом­нят от Нац…

Прочети още:

Loading...