Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 131, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Пореден масов разстрел в САЩ

Пореден масов разстрел в САЩ

Пореден масов разстрел в САЩ

19 деца и двама възрастни бяха убити в училище от 18-годишен младеж

Девет­най­сет ученика и двама въз­рас­тни са били в начал­ното училище „Роб“ в град Ювалди, щата Тек­сас, съобщи Си Ен Ен. Други трима души са в тежко със­тояние в бол­ница, предава „Асошией­тед прес“. Убиецът е мес­тен жител, 18-годишният Сал­вадор Рамос. Той е бил зас­т­релян на мес­топ­рес­тъп­лението от служител на реда.

Рамос е прис­тиг­нал пред начал­ното училище “Роб“ в град Ювалди в южната част на щата с автомобил и е влязъл вътре въоръжен с пис­толет и вероятно с пушка, след което е отк­рил огън по учениците и пер­сонала. На сиг­нала за помощ се притекли първо федерални агенти от гранич­ната охрана. Един от тях не дочакал полицейс­кото под­к­реп­ление, влязъл в училището, където водил прес­т­релка с укрилия се зад барикада убиец. Успял да го лик­видира, но бил ранен.

Преди стрел­бата в училището Рамос убил баба, съобщи Рой­терс. След това избягал от мес­топ­рес­тъп­лението, катас­т­рофирал с автомобила си и нак­рая напад­нал училището „Роб“.

Това е най-смъртоносната стрелба в училище в САЩ от 2012 г. насам, когато нападател уби 20 деца и шес­тима въз­рас­тни в начал­ното училище “Санди Хук“ в Нютън, Кънек­тикът. Инциденти като този, но с по-малко жер­тви обаче има много повече, припомня сайта „Вести. бг“. На 13 ноем­ври м.г. 15-годишен юноша уби хлад­нок­ръвно четирима ученици и рани шес­тима други и преподавател в ком­п­лекс на гим­назията на Окс­форд, градче северно от Дет­ройт. На 14 ноем­ври 2019 г. 16-годишен юноша отбеляза рож­дения си ден, стреляйки по съучениците си от гим­назията, като уби двама и рани трима други, преди да опита да се самоубие. Жер­т­вите са на 1415 години. На 18 май 2018 г. в тек­сас­кия град Санта Фе 17-годишен ученик прос­т­реля 20 души в гим­назията, където учи. Двама въз­рас­тни и осем младежи загинаха.

Президен­тът на САЩ Джо Бай­дън раз­пореди знамената в Белия дом и във всички общес­т­вени сгради да бъдат спус­нати наполовина в знак на почит към жер­т­вите. В обръщение в Белия дом той поиска от американ­ците да се противопос­тавят на оръжей­ното лоби и да окажат натиск върху членовете на Кон­г­реса да приемат разумни закони за правото за притежаване на оръжие.

“Когато станах президент се надявах, че няма да се налага да правя това отново“, каза видимо пот­ресен Бай­дън по повод на “поред­ната касап­ница“, предаде Рой­терс, цитирана от „Вести.бг“ .

България

КНСБ: Работниците намаляват, нарушенията не

КНСБ: Работниците намаляват, нарушенията не

Секторът с най-много оплаквания е леката промишленост

Работещите стават все по-малко в Бъл­гария, но нарушенията на тех­ните права не намаляват…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

Археолози търсят ранния храм на Дионис на Перперикон

Започ­наха таз­годиш­ните археологически проуч­вания на свещения скален храм, съоб­щава проф. Николай Овчаров.На Пер­перикон през това лято ще раб…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Новак Джокович се оплака от „Уимбълдън“

Новак Джокович се оплака от „Уимбълдън“

Новак Джокович се оплака, че къс­ните начални часове на двата основни корта в Лон­дон на прак­тика прев­ръщат “Уим­бъл­дън“ в тур­нир на зак­рито. С…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...