Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 131, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Руската централна банка опитва да спре ръста на рублата

Руската централна банка опитва да спре ръста на рублата

Рус­ката цен­т­рална банка намали основ­ния лих­вен процент след извън­редно заседание, тъй като влас­тите се опит­ват да овладеят курса на руб­лата, рязко пос­къп­нала въп­реки кон­ф­ликта в Украйна. Бан­ката на Русия намали лих­вата от 14% на 11%, като заяви, че вън­ш­ните условия за икономиката остават “предиз­викателни, значително ограничаващи икономичес­ката актив­ност“. След като Западът наложи на Русия изтощителни сан­к­ции заради началото на воен­ната кам­пания на Мос­ква в Украйна през фев­руари, финан­совите власти въведоха строг кон­т­рол върху капитала, за да стимулират икономиката. Оттогава руб­лата преживя впечат­ляващ подем и укрепна с около 30% спрямо долара.

СТО призова да не се блокира износа на ключови храни

Ръководителят на Светов­ната тър­гов­ска организация Нгози Оконджо-Иуела призова страните да не блокират или ограничават износа на основни хранителни продукти, след като рус­ката инвазия в Украйна влоши светов­ните тър­гов­ски вериги и дес­табилизира пазарите на храни. Преди дни Индия реши да ограничи износа на захар до 10 милиона тона до сеп­тем­ври, а преди това въведе заб­рана за продажба на пшеница в чуж­бина. Вой­ната в Украйна наруши дос­тав­ките на торове, пшеница и други стоки както от Русия, така и от Украйна. “В резул­тат на това има 41 дър­жави с ограничения в износа на храни“, каза Оконджо-Иуела и добави, че освен самите хранителни продукти, не трябва да се заб­равят и проб­лемите във вноса и износа на суровините, семената и торовете.

Испания ще рефор­мира сек­рет­ните служби след шпион­с­кия скан­дал

Испания ще “засили съдеб­ния кон­т­рол“ върху тай­ните си служби след скан­дала с хак­ването на мобил­ните телефони на високопос­тавени политици, заяви министър-председателят Педро Сан­чес, предаде БГНЕС.

Скан­далът избухна през април, когато стана ясно, че телефоните на каталун­с­ките сепаратис­тки лидери са били под­с­луш­вани. Той се раз­шири, когато правител­с­т­вото пот­върди, че телефоните на Сан­чес и минис­т­рите на отб­раната и вът­реш­ните работи също са били обект на “вън­шна атака“.

България

КНСБ: Работниците намаляват, нарушенията не

КНСБ: Работниците намаляват, нарушенията не

Секторът с най-много оплаквания е леката промишленост

Работещите стават все по-малко в Бъл­гария, но нарушенията на тех­ните права не намаляват…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

Археолози търсят ранния храм на Дионис на Перперикон

Започ­наха таз­годиш­ните археологически проуч­вания на свещения скален храм, съоб­щава проф. Николай Овчаров.На Пер­перикон през това лято ще раб…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Новак Джокович се оплака от „Уимбълдън“

Новак Джокович се оплака от „Уимбълдън“

Новак Джокович се оплака, че къс­ните начални часове на двата основни корта в Лон­дон на прак­тика прев­ръщат “Уим­бъл­дън“ в тур­нир на зак­рито. С…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...