Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 154, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Киев иска от Г-7 повече оръжия и нови санкции срещу Москва

Киев иска от Г-7 повече оръжия и нови санкции срещу Москва

Киев иска от Г-7 повече оръжия и нови санкции срещу Москва

Украинската армия се изтеля, руснаците овладяха Северодонецк

Украин­с­кото правител­с­тво призова лидерите на Г-7, които се съб­раха в Гер­мания, да предос­тавят повече оръжия на Украйна и да наложат допъл­нителни сан­к­ции срещу Мос­ква, предаде Епицен­тър.

“Срещата на върха на Г-7 трябва да отговори с повече сан­к­ции срещу Русия и повече тежки оръжия за Украйна. Бол­ният руски империализъм трябва да бъде победен“, написа вън­ш­ният минис­тър Дмитро Кулеба. Призивът беше отп­равен няколко часа след като руски ракети поразиха жилищни сгради в Киев.

Пред­седателят на Европейс­ката комисия Урсула фон дер Лайен, която е в Гер­мания за срещата на върха на Г-7, посочи, че блокът “ще продължи да под­к­репя Украйна тол­кова дълго, кол­кото е необ­ходимо“. “Негатив­ното глобално въз­дейс­т­вие на рус­ката война ще бъде водещо и в цен­търа на нашите обмени на мнения на срещата на Г7“, добави тя. Меж­дув­ременно британ­с­кият премиер Борис Джон­сън призова лидерите на Групата на седемте да продъл­жават да оказ­ват под­к­репа на Украйна, като отбеляза, че страната се нуж­дае от нея “сега повече от всякога“. От офиса на Джон­сън съоб­щиха, че британ­с­кият премиер и френ­с­кият президент Еманюел Мак­рон са се съг­ласили да предос­тавят повече под­к­репа на Украйна във вой­ната й с Русия. Това е станало по време на техен раз­говори в кулоарите на срещата на върха на Г-7. “Те се съг­ласиха, че това е критичен момент за хода на кон­ф­ликта и има въз­мож­ност да се обърне хода на вой­ната“, каза говорител на Даунинг стрийт. Същев­ременно Джон­сън е предуп­редил Мак­рон, че “всеки опит за уреж­дане на кон­ф­ликта сега само ще доведе до трайна нес­табил­ност“, предаде АФП. Това също така рис­кува да предос­тави “лиценз“ на рус­кия президент Владимир Путин “да манипулира завинаги както суверен­ните страни, така и меж­дународ­ните пазари“, казал Джон­сън.

Падна големият бас­тион на украин­с­ката съп­ротива в Луганск — рус­наците овладяха Северодонецк, предаде Епицен­тър. Украин­с­ките сили започ­наха изтег­ляне от Северодонецк — пос­лед­ния голям бас­тион на украин­с­ката съп­ротива в Луган­ска област. Това става четири месеца след началото на рус­ката инвазия, съоб­щиха светов­ните осведомителни аген­ции. На украин­с­ките военни части беше наредено да се оттег­лят, тъй като вече няма смисъл да се защитават раз­покъсаните позиции, защото всеки след­ващ ден води до нови жер­тви, заяви управителят на Луган­ска област Сер­хий Гай­дай.

С падането на Северодонецк, цяла Луган­ска област минава под руски кон­т­рол, с изк­лючение на град Лисичанск, който според мес­т­ните власти рус­наците много трудно ще прев­земат, защото има сериозни отб­ранителни позиции. Териториите на юг от него вече са под руски кон­т­рол. След като прев­зеха няколко села в района, рус­ките сили нап­ред­ват бързо и се опит­ват да обсадят града.

България

Икономика

Поскъпналите със 153,5 % минерални торове удариха яко агропродукцията

Поскъпналите със 153,5 % минерални торове удариха яко агропродукцията

Цените на минерал­ните торове в Бъл­гария отново отбелязаха рекорд в повишението си на годишна база през второто тримесечие, като пос­къп­ват съ…

Прочети още:

Loading...

Култура

Изложба за бог Кришна представя Националната художествена галерия

Изложба „Бог Кришна“ ще бъде под­редена от Национал­ната художес­т­вена галерия (НХГ). Екс­позицията се отк­рива на 16 август в „Квад­рат 500“. По …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Делегат на УЕФА: Левски има минимални шансове за преиграване

Делегат на УЕФА: Левски има минимални шансове за преиграване

Станимир Стоилов: Не бяхме тренирали изобщо дузпи

Лев­ски има изк­лючително минимални шан­сове УЕФА да вземе решение за преиг­раване на реван…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Земеделието и енергетиката - жертвите на сушата в Европа

Земеделието и енергетиката - жертвите на сушата в Европа

Повсеместната и постоянна липса на валежи в съчетание с вълни от жеги засягат повечето европейски страни, където сухото време става все по-р...

Прочети още:

Loading...