Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 154, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Путин обеща на Лукашенко ракетни комплекси “Искандер-М“

Путин обеща на Лукашенко ракетни комплекси “Искандер-М“

Путин обеща на Лукашенко ракетни комплекси “Искандер-М“

Руски бомбардировачи за първи път са действали от въздушното пространство на Беларус, съобщи украинското разузнаване

Русия ще дос­тави на Беларус ракетни ком­п­лекси “Искандер-М“, обеща президен­тът Владимир Путин на беларус­кия си колега Алек­сан­дър Лукашенко, с когото се срещна в Санкт Петер­бург, предаде Епицен­тър. Лукашенко е поис­кал помощ, за да може Беларус да даде “симет­ричен отговор“ на прелитането на бойни самолети на НАТО над беларуско-полската граница, които според него са въоръжени с ядрени оръжия.

По инфор­мация на руски и беларуски дър­жавни аген­ции Путин и Лукашенко са обсъдили дос­тав­ките на поташ (калиеви съединения — б. р.) за Европа и други продовол­с­т­вени въп­роси. Срещата на двамата лидери и съюз­ници е станала в Санкт Петер­бург в деня, в който рус­ката армия в ран­ните часове на деня обс­т­реля с крилати ракети шест области на Украйна, включително цен­т­рални и западни. Украин­с­кото разуз­наване съобщи, че три от облас­тите са напад­нати за първи път от началото на воен­ната офан­зива на Русия в Украйна от въз­душ­ното прос­т­ран­с­тво на Беларус.

Рус­кият президент Владимир Путин е пред­ложил да обсъди с беларус­кия си колега Алек­сан­дър Лукашенко ситуацията с дос­тав­ките на торове за сел­с­кото стопан­с­тво. Той е посочил, че Мос­ква и Минск са “най-големите дос­тав­чици на торове на светов­ния пазар“. Путин отбеляза и че 15% от светов­ната тър­говия и 25% за някои видове торове е “много значителен обем“. “Бих искал да поговоря с вас и за това — по отношение на задоволяването на нуж­дите на светов­ния пазар и на нашите редовни клиенти“, добави рус­кият лидер, цитиран от ТАСС.

Раз­говорът специално за торовете се провежда на фона на блокирането на произ­вод­с­т­вото в Украйна (също един от големите износители) заради бой­ните дейс­т­вия и на фона на продовол­с­т­вената криза с блокираните дос­тавки на зърно. Лукашенко е осъдил Литва за налагането на заб­рана върху тран­зита на стоки към Калинин­г­рад­ска област.

Руски бом­бар­дировачи за първи път са дейс­т­вали от въз­душ­ното прос­т­ран­с­тво на Беларус, съобщи украин­с­кото разуз­наване и обвини Кремъл, че се стреми да във­лече Минск във вой­ната като страна в кон­ф­ликта.

След сед­мици на кър­вави сражения рус­ките сили установиха пълен кон­т­рол над Северодонецк, съобщи кметът на източ­ния украин­ски град. Губер­наторът на Луган­ска област пот­върди, че украин­с­ките сили са се оттег­лили ог града на “пред­варително под­гот­вени позиции“. Рус­ката страна обяви, че химичес­кият завод “Азот“ е минал изцяло в руски ръце, след като са го напус­нали 800 мирни жители. Според кмета на Северодонецк в завода има още хора. Боевете за Лисичанск продъл­жават.

България

Икономика

Поскъпналите със 153,5 % минерални торове удариха яко агропродукцията

Поскъпналите със 153,5 % минерални торове удариха яко агропродукцията

Цените на минерал­ните торове в Бъл­гария отново отбелязаха рекорд в повишението си на годишна база през второто тримесечие, като пос­къп­ват съ…

Прочети още:

Loading...

Култура

Изложба за бог Кришна представя Националната художествена галерия

Изложба „Бог Кришна“ ще бъде под­редена от Национал­ната художес­т­вена галерия (НХГ). Екс­позицията се отк­рива на 16 август в „Квад­рат 500“. По …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Делегат на УЕФА: Левски има минимални шансове за преиграване

Делегат на УЕФА: Левски има минимални шансове за преиграване

Станимир Стоилов: Не бяхме тренирали изобщо дузпи

Лев­ски има изк­лючително минимални шан­сове УЕФА да вземе решение за преиг­раване на реван…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Земеделието и енергетиката - жертвите на сушата в Европа

Земеделието и енергетиката - жертвите на сушата в Европа

Повсеместната и постоянна липса на валежи в съчетание с вълни от жеги засягат повечето европейски страни, където сухото време става все по-р...

Прочети още:

Loading...