ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 110, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие Нов еврорегламент застрашава родните сортове

Нов еврорегламент застрашава родните сортове

Нов еврорегламент застрашава родните сортове

Земеделците загрижени,че от трапезата ни ще изчезнат куртувската капия, смилянския фасул и розовите домати

Забрана за отглеждане на плодове и зеленчуци от семена, които са извън определен списък – това предвижда регламент, подготвян от Европейската комисия. Земеделците алармират, че регламентът може да се окаже пагубен за някои традиционни родни сортове и така да изчезнат завинаги куртувската капия, смилянския фасул и розовите домати, познати като биволско сърце. Ако новата нормативна уредба бъде приета, размяната на семена и разсад между градинари любители ще бъде забранена. Характерната за страната ни търговия със семена и корени по пазарите също няма да бъде разрешена, съобщи БНТ.

Родните производители са категорични, че ще продължат да сеят типично български кулутри и не приемат да им се извиват по този начин ръцете. Освен че ще е непосилно като сума, сертифицирането и пускането на пазара на сортовете ще отнеме време, вкл. и за проверката на документите. Така след 4-5 години български сорт ще може да излезе на пазара. Ориентировъчната сума за сертификацията е около 4000 паунда (около 9500 лева), посочи д-р Катя Узунджалиева от Института по растителни и генетични ресурси. Тя уточни, че това са изчисленията за Великобритания, а колко ще бъде за нас не е ясно, но ако се приеме директивата, цената би трябвало да е еднаква за всички страни-членки на ЕС.

Сертифицирането и пускането на сортове за стопанства на пазара не само че ще изисква значителни инвестиции, но и ще отнеме време, вкл. и за проверката на документите. Така след 4-5 години български сорт ще може да излезе на пазара, казват още от Института по растителни и генетични ресурси в Садово. Те призовават българските представители в Европейския парламент да защитят интересите на страната ни и родното производство.

България

Култура

Спорт